Hoppa till huvudinnehållet

Medier: Elon Musks Twitterköp är klart

Publicerad:
Elon Musk. Arkivbild.
Elon Musk. Arkivbild. Foto: Carina Johansen/NTB/TT

Teslagrundaren Elon Musks köp av plattformen Twitter är klart, rapporterar amerikanska medier.

Enligt nyhetsbyrån Reuters blev Musks första drag som ägare att sparka flera toppchefer – vd:n Parag Agrawal, finanschefen Ned Segal och policychefen Vijaya Gadde ska ha fått gå.

Musk har inte kommenterat att affären är klar, men har delat en bild där han är omgiven av folk som fikar i kaféet vid företagets huvudkontor i San Fransisco.

På torsdagen skrev han: "Jag gjorde det inte för att tjäna pengar. Jag gjorde det för att tjäna mänskligheten, som jag älskar", i ett offentligt brev "till annonsörerna".

Där skriver han vidare att "anledningen till att jag förvärvade Twitter är att det är viktigt för civilisationens framtid att ha ett gemensamt digitalt torg".

Uppköpet kostar 44 miljarder dollar (uppemot en halv biljon kronor) och är globalt årets kanske mest omtalade affär.

Den 51-årige affärsmannen försökte tidigare i år backa ur affären, vilket fick Twitter att stämma honom. Domstolen gav parterna till och med denna vecka på sig att komma överens.

Emma Gyllestad/TT

Fakta

Vändorna i Musks Twitteraffär

31 januari: Musk börjar nästan dagligen köpa Twitterktier. I mitten av mars äger han en andel på 5 procent.

26 mars: Musk, som har miljontals följare på plattformen, säger att han överväger att starta ett alternativ till Twitter och ifrågasätter plattformens engagemang för yttrandefrihet.

4 april: Musk har blivit den största aktieägaren i Twitter efter att ha förvärvat en andel på 9 procent, eller 73,5 miljoner aktier, värd cirka tre miljarder dollar.

5 april: Musk erbjuds en plats i Twitters styrelse under förutsättning att han inte samlar mer än 14,9 procent av företagets aktier.

11 april: Twitters vd Parag Agrawal meddelar att Musk trots allt inte kommer att gå med i styrelsen.

14 april: Twitter avslöjar att Musk har erbjudit sig att köpa företaget för cirka 44 miljarder dollar.

25 april: Efter flera vändor nås ett avtal om att Musk ska köpa Twitter.

29 april: Musk säljer aktier till ett värde av cirka 8,5 miljarder dollar i Tesla för att hjälpa till att finansiera köpet av Twitter.

10 maj: Musk säger att han som ny ägare skulle upphäva Twitters blockering av den förre amerikanske presidenten Donald Trump.

13 maj: "Köpet läggs tillfälligt på is", säger Musk. Han förklarar det med att antalet falska konton på plattformen måste undersökas. Twitters aktier faller, medan Teslas återhämtar sig kraftigt.

6 juni: Musk hotar att avbryta köpet och anklagar företaget för att inte ge honom den information som han vill ha.

8 juli: Musk säger att det inte blir någon affär.

12 juli: Twitter stämmer Musk för att tvinga honom att slutföra affären. Musk kontrar snart.

19 juli: En domare i Delaware säger att tvisten ska upp i rätten i oktober.

5 oktober: Affären på 44 miljarder dollar är åter aktuell.

6 oktober: Domaren i Delaware skjuter upp rättegången till november och ger båda sidor till den 28 oktober för att komma överens om att avsluta affären.

20 oktober: Washington Post rapporterar att Musk sagt till potentiella Twitterinvesterare att han planerar att säga upp 75 procent av företagets 7 500 anställda.

26 oktober: Musk publicerar inlägg på Twitter som kan tolkas som att affären är klar.

27 oktober: Köpet rapporteras vara klart och Twitters toppchefer ska ha fått sparken.

Källa: AP

Artikeltaggar

DomstolarEkonomiElon MuskNed SegalParag AgrawalTwitterVijaya Gadde

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.