Hoppa till huvudinnehållet

Kvinna i 85-årsåldern fick sina konton länsade: ”Väldigt mycket pengar”

Publicerad:
Kvinnan blev uppringd av en person som utgav sig för att komma från hennes bank. Bedragaren länsade hennes konton.
Kvinnan blev uppringd av en person som utgav sig för att komma från hennes bank. Bedragaren länsade hennes konton. Foto: Arkivbild

En kvinna i 85-årsåldern i Hagfors utsattes för ett bedrägeri under fredagseftermiddagen. Kvinnan blev uppringd av en person som utgav sig för att komma från hennes bank. Bedragaren länsade hennes konton.

Kvinnan i 85-årsåldern blev uppringd av en kvinna som uppgav sig ringa från hennes bank. Bedragaren kunde namnet på kvinnan och berättade att hon upptäckt ett bedrägeriförsök mot kvinnans konto.

– Bedragaren ber kvinnan att legitimera sig med Bankid under det pågående samtalet, Christina Hallin, presstalesperson polisregion Bergslagen.

För att stoppa bedrägeriförsöket blev kvinnan ombedd att swisha en summa pengar, som hon sedan skulle få tillbaks. Kvinnan swishade pengarna och bedragaren lade sedan på.

Efter en stund kollade kvinnan sina bankkonton och upptäckte att alla pengar var borta.

– Det handlar om väldigt mycket pengar. Jag vill påminna alla att ingen bank, försäkringsbolag, polis eller liknande beter sig på det här sättet.

Så ska du agera om vid bedrägeriförsök

Om du blir uppringd av någon som säger att de kommer från din bank, ditt försäkringsbolag, polisen eller någon annan myndighet så ska du aldrig, aldrig gå in på ditt Bankid utan du ska lägga på luren och leta reda på ett telefonnummer till uppgedd uppringare och fråga om de har sökt dig. Använd alltså inte det telefonnummer som du precis har blivit uppringd av eller har fått av den som ringt upp dig.

Bli inte lurad av att de vet vilken bank du har eller vad du heter, bedragarna har en väldigt stor förmåga att ta fram information om sina tilltänkta offer.

Om du tror att du blivit utsatt för ett brott, kontakta din bank omgående för att spärra konton och kontakta därefter polisen för att göra en anmälan.

Du som har nära och kära som är lite till åren, prata med dem om den här typen av brott och hur de kan skydda sig.

Källa: Polisen

Artikeltaggar

BedrägerierBrott, lag och rättChristina HallinHagfors

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.