Hoppa till huvudinnehållet

Kovände i skolfrågan – kovänder igen: ”Elpriserna ökar med 17 miljoner”

Publicerad:
Hit men inte längre. Det blir inget återöppnande nu av förskola i Vitsands nedlagda Aspeds skola.
Hit men inte längre. Det blir inget återöppnande nu av förskola i Vitsands nedlagda Aspeds skola. Foto: Daniel Olausson

I juni kallade Torsbypolitiker från S och C till en pressträff. De berättade att man kan tänka sig att återöppna en förskoleavdelning i Vitsand.

Nu blir inget av med det:

– Tre miljoner av de sex–sju miljoner som vi kommer gå back i år är skolbussar och el, säger Dag Nyström (C), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

När barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott hade sitt sammanträde i våras togs beslut om att låta skolchefen Johan Nilsson låta utreda en återupptagen förskoleverksamhet i Vitsand.

Det berättade Torsby kommun på en pressträff i början av juni.

Bakgrunden är den att när Aspeds skola lades ned 2020, så lades även förskolan Junibacken ned.

Dag Nyström (C).
Dag Nyström (C). Foto: Daniel Olausson

Det skapade debatter och manifestationer och följden blev att det nya partiet De oberoende i Torsby bildades och kommer att finnas representerade i såväl kommunstyrelse som kommunfullmäktige.

Kommunens kovändning – förskola i Vitsand öppnas igen?

Men det kommer inte bli någon förskoleavdelning i nuläget. Barn- och utbildningsnämnden beslutade under torsdagen att gå på arbetsutskottets förslag:

”Det finns inte förutsättningar att starta förskola i Vitsand utifrån dagens rådande ekonomiska läge, och:

Om de ekonomiska förutsättningarna ändras och om behovet finns kvar kan frågan återupptas.”

I det beredda ärendet för beslut konstateras att det i Vitsandsområdet finns 18 barn i upptagningsområdet och antalet barn har ökat via inflyttning. Av dessa går tio barn på förskolor i Torsby tätort eller på förskolan Sörgården i Östmark.

Tre miljoner av de sex–sju miljoner som vi kommer gå back i år är skolbussar och el.
Dag Nyström (C), barn- och utbildningsnämndens ordförande, Torsby kommun.

Skolchefen Johan Nilsson fick uppdraget att slutföra en kostnadsanalys som visar att en förskola i Vitsand beräknad på tolv barn kommer att kosta cirka 2,3 miljoner kronor, innefattande tre förskolelärare, lokalhyra, städning och matkostnader, med mera.

”Finns inga pengar”

– I dagsläget finns inga pengar och det är det som är dilemmat. Om vi skulle starta verksamhet i Vitsand, som kostar 2,3 miljoner, så måste vi spara in det någon annanstans. Om vi inte får det från högre ort, från en större plånbok. Men vi måste vara så vuxna att om kommunstyrelsen inte har de här pengarna, då måste vi vara stora nog själva och säga att vi inte har råd, säger Dag Nyström (C), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Men, visste ni inte det redan på pressträffen i juni?

– Visste du i maj att elpriserna och bränslepriserna skulle se ut som de gör nu? Riksdagens beslut om pensioner kostar kommunen ett antal tiotal miljoner. Det nya elavtalet gör att elpriserna ökar med 17 miljoner nästa år. Tre miljoner av de sex–sju miljoner som vi kommer gå back i år är skolbussar och el, säger Dag Nyström.

Barn- och utbildningsnämnden har även beslutat att pausa projektet med ombyggnad av Kvistbergsskolan i Sysslebäck, utifrån samma ekonomiska förutsättningar. Projektet hade hittills kommit till en förstudie.

Artikeltaggar

Dag NyströmFörskolorPeter JonssonPolitikSkola och utbildningSkolor

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.