Hoppa till huvudinnehållet

Julbutik med guldkant öppnar – satsar på julgott med det lilla extra

Publicerad:
Sockerslottets julbutik är ett samarbete mellan pralintillverkaren Gunilla Wall och Karin Höglund på Hygns vilt. Fredagen innan den första advent slår de upp portarna.
Sockerslottets julbutik är ett samarbete mellan pralintillverkaren Gunilla Wall och Karin Höglund på Hygns vilt. Fredagen innan den första advent slår de upp portarna. Foto: Joakim Magnusson

Lagom till första advent slår en ny julbutik upp portarna i Kristinehamn.

Det är chokladkreatören Gunilla Wall och Karin Höglund på Hygns vilt som gör gemensam sak på Sockerslottet.

– Det här är en möjlighet för oss att utveckla våra verksamheter, säger Karin Höglund.

Sedan 2019 har butiken och caféet på Sockerslottet i Kristinehamn varit stängd med undantag för lite afternoon tea med takeaway. Hotellverksamheten har dock rullat på under pandemin men det har inte kommit många gäster.

– Vi tog bort så många kostnader vi kunde och har överlevt, men det har varit tufft, säger Gunilla Wall om pandemitiden.

Nu ser läget plötsligt lite ljusare ut.

– Jag har saknat det här och nu känns det bra att butiken kan återuppstå, om så bara över jul. Det blir ett test av köpsuget för att se vad folk vill ha, säger hon.

Snart kommer den tid på året då försäljningen brukar peaka både för pralintillverkaren Gunilla Wall och Karin Höglund på Hygns vilt.

Idén att slå ihop verksamheterna till en julbutik med det lilla extra kom efter det lyckade samarbetet i samband med Smaka på Värmland.

– Det handlar om ett premiumsortiment. Jag tror att det är det folk förväntar sig när de kommer hit, säger Gunilla Wall.

Sockerslottets julbutik kommer att hålla öppet under adventshelgerna i år.
Sockerslottets julbutik kommer att hålla öppet under adventshelgerna i år. Foto: Joakim Magnusson

Det blir i första hand choklad, viltkött och presenter.

– De som har varit här tidigare kommer att känna igen sig.

Hygns vilt säljer sina produkter via Reko-ringen i Kristinehamn men ser nu en möjlighet att kunna rikta sig till en bredare kundgrupp utan att behöva skaffa en egen lokal.

– Gårdsbutiken på Hygn kommer att hålla öppet som vanligt. Det här blir ett komplement för oss och ett bra sätt att testa en annan marknad, säger Karin Höglund.

Julbutiken i Sockerslottet kommer inte att bli någon typisk charkbutik i den meningen att allt som säljs där kommer att vara färdigförpackat och ligga i disk. Utbudet kommer dock att ha en bra spännvidd, lovar Karin Höglund.

– Det blir vilda prinskorvar med hjort- och fläskkött, älgsalami och julskinka bland annat, säger hon.

Artikeltaggar

AdventButikerGunilla WallHandelJulKristinehamnSockerslottetVärmlands länVilt

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.