Hoppa till huvudinnehållet

Efter Byggnads uttalande om mobbning – Byggcheferna svarar

Publicerad:
Genrebild. Enligt Byggcheferna är det machokulturen som är det stora problemet i branschen. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Byggnads gick ut med att chefer var bidragande till mobbning på byggarbetsplatser. Nu svarar Byggcheferna, som håller med om att problemen finns, men att de inte ligger hos cheferna utan på den machokultur som präglar branschen.

– Vi är helt med på det. Men det är ingen enskild. Oavsett om man säger att det är chefen, som ska vara en bra förebild, så är det också ett gemensamt problem vi måste lösa tillsammans, säger Jeanet Corvinius, ordförande i Byggcheferna.

Det var tidigare i veckan som fackförbundet Byggnads gick ut med att byggnadsarbetare vittnar om mobbning och kränkningar på arbetsplatsen, där cheferna i många av fallen var de som mobbade.

Nu svarar Byggcheferna, en branschorganisation inom fackförbundet Ledarna, på uttalandena.

– Först vill jag bara vara tydlig med att varken jag eller Byggcheferna som organisation står bakom en chef som mobbar eller kränker. Det kommer alltid vara ett felaktigt beteende. Sen så delar vi Byggnads syn på att det är machokulturen som skapar de här dåliga beteendena, säger Jeanet Corvinius, ordförande i Byggcheferna.

Jeanet Corvinius, ordförande i Byggcheferna.
Jeanet Corvinius, ordförande i Byggcheferna. Foto: Pressbild/Juliana Wiklund

Vidare påpekar hon att machokulturen är ett resultat av allas beteende på arbetsplatserna, och inte bara chefernas, som hon ansåg blev utpekade från Byggnads håll.

– Vi är där tillsammans och det är tillsammans som vi behöver ta ett gemensamt ansvar och också bete oss schysst mot varandra.

Var femte chef drabbad

För att skapa en förändring krävs ett krafttag från alla i branschen, då det i en machokultur är lätt att ett kränkande beteende kan uppfattas som normalt. Sedan är även tystnadskulturen en del av problematiken.

– Där behöver branschens alla företag ha fler som vågar resa sig upp och säga ifrån när någon säger något kränkande. Även att bekämpa grova och dåliga skämt-kulturen. Att när någon drar ett grovt skämt, faktiskt låta bli att skratta och istället säga ifrån.

Vi pratar egentligen om samma. Chefen måste föregå med gott exempel, men det går inte att bara ta pekpinne på chefen.
Jeanet Corvinius

En undersökning som Byggcheferna gjorde med Novus hösten 2020 visade att även cheferna är drabbade av bland annat kränkningar på arbetsplatserna, där var femte chef uppges själv vara drabbad av mobbning eller dåligt beteende.

– Bland chefer är det här ännu tydligare, det är nästan dubbelt så mycket som det här upplevs. Även bland yngre chefer.

Enligt Byggnads undersökning svarar två av tio att de har utsatts för mobbning, där en majoritet uppger att chefen varit delaktig i den kränkande särbehandlingen eller mobbningen.

– Jag ställer mig frågan hur frågan är ställd. Det vi ser är att var femte chef själv drabbas av mobbning och dåligt beteende, och här är det två av tio. Vi pratar egentligen om samma. Chefen måste föregå med gott exempel, men det går inte att bara ta pekpinne på chefen.

Blev sämre under pandemin

Då just machokultur har varit ett utbrett problem i byggbranschen har Byggcheferna krokat arm med Byggnads redan för några år sedan och tog då bland annat fram kampanjsajten stoppamachokulturen.nu för att gemensamt kunna fronta problemet.

– Vi ser en liten förändring. Men vi har också sett i andra undersökningar att tyvärr, när vi gör de här machoindex, ser vi en tendens att det faktiskt har blivit lite sämre under pandemin.

– Nu är frågan vad som händer när vi går in i lågkonjunktur. Det finns en rädsla där, att vi går in ännu djupare. När vi fokuserar på överlevnad, börjar vi då släppa för att vi inte orkar hantera det här också? Det är en farlig bit, men också naturlig. Vi är bara människor och vi orkar inte hur mycket som helst. Därför är det viktigt att inte peka på varandra. Vi vet att en schysst kultur skapar arbetsglädje och ett bättre resultat.

Artikeltaggar

ArbeteArbetsplatserByggchefernaByggnadsKränkningarMobbningNovusSamhälle

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.