Hoppa till huvudinnehållet

Allhelgonahelgen den helg flest inbrott sker – här är bästa stöldsäkrartipsen

Publicerad:
Reporter Amanda Forslund
Amanda Forslund
amanda.forslund@nwt.se
Förra året anmäldes i snitt 102 inbrott om dagen i bostadshus och fritidshus i Sverige.
Förra året anmäldes i snitt 102 inbrott om dagen i bostadshus och fritidshus i Sverige. Foto: Arkivbild

Förra året anmäldes i snitt 102 inbrott om dagen i bostadshus och fritidshus i Sverige. Tittar man på anmälningar per 100 000 invånare så hade Region Bergslagen tredje flest inbrott i landet, enligt ett pressmeddelande från stöldskyddsföreningen.

Under november månad förra året hade Region Mitt flest inbrott, 42 stycken. Region Stockholm 34 och Region Bergslagen 31 anmälningar per 100 000 invånare.

Statistik visar att inbrotten ökar i november månad och håller i sig under december och januari. Allhelgonahelgen har varit den helg då det anmälts flest inbrott i landet enligt Brottsförebyggande rådet. Inför kommande långhelg är det viktigt att inte lämna hemmet helt obevakat och mörkt.

– Prata med dina grannar om du ska åka bort en längre tid så de kan hålla ett öga på ditt hem. Installera timer på några lampor inomhus som tänds när det börjar mörkna är också riktigt bra, skriver Lina Nilsson, rådgivningsexpert, SSF Stöldskyddsföreningen, i ett pressmeddelande.

Stöldskyddsföreningen tips:

• Hjälp dig själv och dina grannar genom en aktiv Grannsamverkan.

• Se till att ha certifierade lås på dörrar, fönster och altandörrar.

• Installera ett säkerhetsskåp!

• Städa inte! Låt tjuven tro att du är hemma.

• Skaffa timers till några lampor inomhus och rörelsestyrd belysning utomhus.

• Skaffa låsskydd om du bor i lägenhet med brevinkast i dörren.

Artikeltaggar

Brott, lag och rättInbrottSSF StöldskyddsföreningenVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.