Saknas det hjälmar i socialtjänsten?

Vård & omsorg
PUBLICERAD:
Frågan som måste ställas är därför; vad är det som gör det coolare att jobba med hjälm och blåljus än att vara soctant, skriver Jenny Belenos och David Freundt.
Foto: Johan Nilsson/TT
Vi behöver ge alla socialsekreterare förutsättningar att göra värdens bästa jobb ännu bättre, skriver Jenny Belenos och David Freundt.

Att jobba inom socialtjänsten är världens bästa jobb. Du kommer till jobbet varje dag med en tanke om vad som ska göras och vad som ska hända, men det blir aldrig riktigt som du tänkt dig. Kanske är det i dag du hjälper någon att få sitt första kontrakt på en egen lägenhet, kanske är det i dag som du stöttar ett barn så att det äntligen lyckas ta sig till skolan och då får möjlighet att börja se en ljus framtid. Kanske kommer du att få några arga samtal – eller är det i dag någon ringer för att tacka för all hjälp som du gett?

Vi ser att vi är det moderna välfärdssamhällets superhjältar, eller i alla fall brandmän. För det är väl det människor som söker sig till dessa yrken har gemensamt? Viljan av att hjälpa de som är i behov. Frågan som måste ställas är därför; vad är det som gör det coolare att jobba med hjälm och blåljus än att vara soctant?

Vi står inför stora utmaningar då det är svårt att hitta utbildad personal till socialtjänsten, och de som kommer behöver vi ha kvar i många år. Vi behöver ge alla socialsekreterare förutsättningar att göra värdens bästa jobb ännu bättre.

Att minska utanförskapet i samhället är den största utmaningen som välfärdslandet Sverige står inför. Då får socialtjänstens avgörande arbete inte får glömmas bort. För att kunna jobba förebyggande så att alla känner att de tillhör samhället, att alla som behöver också får stöttning av samhället. Det handlar om att få förutsättningar att klara skolan, att ens föräldrar har ett jobb att gå till, att ha ekonomiska förutsättningar att kunna åka på en semester i alla fall över helgen.

För att allt detta ska kunna bli verklighet behöver fler förstå att socialtjänsten är just världens bästa jobb. För en trygg och stabil socialtjänst ger trygga och stabila förutsättningar. Det kräver att politikerna också prioriterar socialtjänsten när kommunen gör sin budget. Vi hälsar alla välkomna till världens bästa jobb – även om vi saknar såväl hjälmar som blåljus!

Jenny Belenos

Ordförande, distriktsföreningen Akademikerförbundet SSR Värmland

David Freundt

Ordförande, Akademikerförbundet SSR Grums

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

REKOMMENDERAT FÖR DIG