Hoppa till huvudinnehållet

Rivstart för Hammarös nya politiska styre: ”2023 vet vi blir jättetufft”

Publicerad:
Dan Eriksson (C), Solweig Gard (S), Mirja Snider (V) och Britt Bagge (MP) utgör det nya politiska styret på Hammarö.
Dan Eriksson (C), Solweig Gard (S), Mirja Snider (V) och Britt Bagge (MP) utgör det nya politiska styret på Hammarö. Foto: Niklas Wallberg

– För att klara morgondagens behov måste vi jobba mer med effektivisering.

Det sa Solweig Gard, socialdemokratiskt kommunalråd på Hammarö, när skärgårdskommunen på torsdagen presenterade det nya politiska styret.

Kommunens övergripande mål

Kommunens mål är att

• vara Sveriges friskaste kommun

• ha en varaktig och inkluderande tillväxt

• vara en klimatneutral kommun.

Man kommer också att fortsätta utbyggnaden av kommunens gång- och cykelbanor, arbeta för mer närproducerade råvaror i kommunens kök samt ta fram en äldreomsorgsplan.

– Ska man ha en varaktig och inkluderande tillväxt har samhällsplanering och ekonomi oerhört stor betydelse. Det som ska karakterisera verksamheten är god kvalitet och att vi hushållar med våra pengar så att medborgarna kan få ut så mycket som möjligt av sina skattekronor, säger Gard.

– Det här innebär att för att klara morgondagens behov så är det inbyggt ett krav i verksamheten att jobba med effektivisering. Och här behöver vi jobba med förändringsledarskap – både för politiken och för tjänstemän.

15-20 miljoner

Enligt vad man kommit överens om behöver kommunen ett resultat på cirka två procent för att uppnå sina mål.

– Vilket innebär att det bör ligga runt 15-20 miljoner för att vi ska kunna bygga upp ett litet kapital och också börja amortera, säger Gard som dock poängterar att 2023 kommer att utgöra ett undantag:

Solweig Gard (S).
Solweig Gard (S). Foto: Niklas Wallberg

– 2023 vet vi blir jättetufft, så det kommer vi inte att kunna leva upp till. Vi måste budgetera med ett plusresultat, men inte på 15-20 miljoner.

Innebär det att det inte blir någon skattesänkning det första året?

– Vi har gått ut med att vi ska sänka skatten med 20 öre inför 2023 och det står vi fast vid. Det är ett valsvek om vi inte gör det.

Vi har gått ut med att vi ska sänka skatten med 20 öre inför 2023 och det står vi fast vid.
Solweig Gard (S).

Den kommande budgeten kommer dock att revideras.

– Dels har räntan gått upp, dels har alla kommuner ett nytt avtal för pensionerna och det får konsekvenser. Vi hade räknat med en summa för pensionerna, men den summan räcker inte utan det är nästan det dubbla.

Kan ni säga något om var budgeten kommer att stramas upp?

– Det vill jag inte uttala mig om nu. Vi vet att vi behöver arbeta om den och det behöver vi göra tillsammans med nämnderna och verksamheten.

Vad gäller kommunens investeringar är bedömningen att det finns ett stort behov av att vara restriktiva.

– Vi måste klara av att amortera och betala räntorna, men vi har beslut på att vi ska bygga två högstadieskolor och att vi gör i ordning Gunnar Turesson-salen.

Nytt vattentorn

Även vattenkollektivet har behov av investeringar.

– VA-kollektivet behöver bygga ett nytt vattentorn. Det är VA-kollektivet som betalar, men kommunen som helhet som får ta ett lån.

Kommunen ska också fortsätta jobba för att förbättra besöksnäringen.

– Det är dels för att nära och långväga gäster ska upptäcka Hammarö, men också för att Hammaröborna ska få tillgång till spännande aktiviteter på nära håll.

Vägrar beroendeställning

För C var det inte en självklarhet att samarbeta med S, V och MP. Vad var det då som fick det att till sist väga över?

Dan Eriksson (C).
Dan Eriksson (C). Foto: Niklas Wallberg

– Att vi känner att vi fått ut saker vi vill. Och att vi har jobbat mycket och väldigt hårt där vi haft en tydlig skiljelinje mot SD, och vi har svårt att sätta oss i en beroendeställning gentemot SD, säger Dan Eriksson (C).

Bland det som C har fått igenom nämner Eriksson den äldreomsorgsplan som ska påbörjas.

– Vi vet att det kommer att bli många äldre på Hammarö, och då är det viktigt att vi är med och tittar på det. Vi måste vara proaktiva i det här.

Både MP:s Britt Bagge och Dan Eriksson ser bättre förutsättningar för att samarbetet med S och V ska hålla jämfört med 2018 då partierna mitt i mandatperioden lämnade samarbetet med den borgerliga Hammarösamverkan för att istället göra gemensam sak med just V och S.

– Annars hade vi inte suttit här, säger Dan Eriksson.

Britt Bagge (MP).
Britt Bagge (MP). Foto: Niklas Wallberg

– Absolut. Nu har vi verkligen jobbat tillsammans med samarbetsavtal och vår gemensamma plattform, säger Britt Bagge (MP).

Mirja Snider (V).
Mirja Snider (V). Foto: Niklas Wallberg

Till skillnad mot övriga tre partier är V det enda parti i majoriteten som inte får någon ordförandepost. Men vänsterns Mirja Snider har förståelse för att det är så.

– Vi är trots allt det minsta partiet och tappade ett mandat i fullmäktige.

Fotnot: VA-kollektivet är benämningen på alla fastigheter som är anslutna till kommunalt vatten och avlopp i en kommun. VA-kollektivet äger alla allmänna VA-anläggningar såsom ledningar, pumpstationer och verk och representeras av kommunens VA-avdelning som sköter anläggningarna.

Ordförandeposter

C får ordförandeposten i socialnämnden.

MP får ordförandeposten i miljö- och byggnadsnämnden

S får ordförandeposterna i alla övriga nämnder

V får ingen ordförandepost

Dan Eriksson (C), Britt Bagge (MP), Solweig Gard (S) och Mirja Snider (V) som utgör det nya politiska styret på Hammarö tror att det finns bra förutsättningar för samarbete under mandatperioden.
Dan Eriksson (C), Britt Bagge (MP), Solweig Gard (S) och Mirja Snider (V) som utgör det nya politiska styret på Hammarö tror att det finns bra förutsättningar för samarbete under mandatperioden.
C-toppen sitter på nycklarna till makten: ”Suger på karamellen”Det blir ett rödgrönt styre på Hammarö

Artikeltaggar

Britt BaggeBudgetarDan ErikssonEkonomiHammaröInvesteringarPolitiska system och ideologierSolweig GardVal 2022

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.