Hoppa till huvudinnehållet

Recension: Nostalgisk och medryckande med Eva Dahlgren

Publicerad:
Eva Dahlgren spelade sitt album ”En blekt blondins hjärta” på Karlstad CCC under torsdagskvällen.
Eva Dahlgren spelade sitt album ”En blekt blondins hjärta” på Karlstad CCC under torsdagskvällen. Foto: Tommy Andersson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Eva Dahlgren

En blekt blondins hjärta — Vintage Tour

Karlstad CCC, Karlstad

Publik: Nästan fullsatt

I september förra året fyllde Eva Dahlgrens hyllade album ”En blekt blondins hjärta” 30 år. I höst är hon ute på en turné där albumet framförs i sin helhet, från ”Jag är gud” till ”Drömmarna och muren”.

”Karlstad! Åh så mycket roligt jag har haft här!” utbrister Eva Dahlgren efter att ha spelat ett par inledande låtar. Hon är stolt och tacksam över att ha fått komma hit och spela sin musik under mer än 40 års tid. Denna gång vill hon fira ”Blondinen” som hon själv kallar albumet som är kvällens huvudfokus.

Med sig har Eva Dahlgren ett sexmannaband (däribland Johannes Berglund och Jennie Abrahamson) vars komp finns där hela tiden som en stadig och pålitlig puls. En enkel sceninramning riktar fokuset på låtarna. Eva Dahlgren och hennes bandmedlemmar bär alla avskalade svarta scenkläder och i bakgrunden visas poetiska och svartvita filmklipp. Hon vill låta publiken vara ifred med sina egna minnen och känslor kopplat till låtarna, så första hälften av konserten har nästan inga mellansnack.

Eva Dahlgrens målsättning är att återskapa soundet och känslan från albumet ”En blekt blondins hjärta”. Det lyckas hon med. De uppdateringar och finjusteringar som gjorts gör låtarna snäppet vassare och anpassade till nutid. Oavsett vilken personlig koppling vi har till låtarna på detta 31-åriga succéalbum, delar vi nog alla en känsla av nostalgi när Eva Dahlgren framför det live. Efter albumets sista låt ”Drömmarna och muren” gör hela bandet sorti, för att strax återvända till konsertens andra hälft.

Foto: Tommy Andersson

Nu bjuds det på en blandning av nya och gamla låtar, såsom ”Jag är sol”, ”Guldgrävarsång” och ”Jag klär av mig naken”. Scenen badar plötsligt i färg och varje låt känns som en bonus. Här kan musikerna verkligen ta ut svängarna och det gör att konserten oväntat lyfter ett snäpp. Eva Dahlgren känns mer avslappnad och bjuder på humoristiska och tankfulla mellansnack.

! Bra låtar, texter med djup, duktiga musiker, fin scennärvaro och humoristiska mellansnack — ett recept för en riktigt bra konsert!

? I de ösigare låtarna är volymen för hög. Flera i publiken håller för öronen.

Det som börjar som ett lite högtidligt firande av ”Blondinen” slutar i en uppsluppen fest man inte visste att man var bjuden till. I extranumret ”Ung och stolt” reser sig publiken i bänkraderna, klappar händerna och sjunger med. Det råder ingen tvekan om att Eva Dahlgren är välkommen tillbaka fler gånger.

Artikeltaggar

Eva DahlgrenKändisarKarlstadKarlstad CCCKonserterMusikNöje/Kultur