Hoppa till huvudinnehållet

Svårt sjuka Marja inviger park och släpper bok: ”Så roligt att få se det färdigt”

Publicerad:
Marja i Myrom lever med cancer, men tänker fortsätta att leva med konsten så länge hon bara kan. Nu är hon aktuell både med en egenhändigt designad och målad sagopark i Borgvik samt en julbok om Mårbacka. Foto: Lena Richardson

Konstnären Marja i Myrom är svårt sjuk, men fortsätter att skapa. På fredag kväll klipper hon invigningsbandet för ”Marjas sagopark” i Borgvik och i nästa vecka har hon boksläpp på Mårbacka.

– Det vore roligt om jag fick vara med till jul, säger hon till NWT.

Hon är öppen med sin sjukdom, en svår bröstcancer, och är lika öppen med att hon bereder sig på att slutet närmar sig.

– Jag får palliativ vård nu och endera går det fort eller så dröjer det lite till. För några dagar sedan trodde jag det skulle vara slut, men jag går på cellgifter nu och det bromsar upp. Idag mår jag riktigt bra, säger hon.

Två projekt har hon varit extra mån om att kunna slutföra. Det är den nya sagoparken i Borgvik och julboken om Mårbacka som hon illustrerat – och nu är båda i hamn.

Lyser upp i Borgvik

På fredagskvällen, den 28 oktober klockan 18, klipper hon invigningsbandet i Borgvik och på torsdag, den 3 november, är det boksläpp på Mårbacka.

– Det är så roligt att få se det här bli färdigt, säger hon.

Grunden i hennes sagopark är stora tavlor som hon målat med miljöer och figurer.

– De är två meter höga! De här stora bilderna trodde jag inte att jag skulle klara att göra, men det gick. Jag är så glad för det, säger hon. Och så är det kabeltrummor som jag målat olika djur på, och en bil!

Du verkar ha barnasinnet kvar?

– Det är väl det jag lever på! säger hon och skrattar.

Marja har skapat roliga djur till sagoparken genom att måla på kabeltrummor.
Marja har skapat roliga djur till sagoparken genom att måla på kabeltrummor. Foto: Privat

Viktigt med konst för barn

Men hon har, som så ofta i sin konst, också en djupare tanke med det hon gör.

– Det är väldigt viktigt för barn att komma nära bild också i tidig ålder, säger hon.

Hon om någon vet ju, själv fick hon kritor av självaste Arvid Knöppel som barn, men hon har också som vuxen sett barnen möta konst med öppna ögon. I en sagopark träffar barnen på bildkonst på ett lekfullt sätt och får även använda sin egen fantasi.

Idel lovord

Invigningen av Marjas sagopark blir också starten på årets upplaga av Ljus och kultur i Borgvik, som inleds under fredagen och pågår till och med 6 november. Det blir ljus i byn, konserter, vandringar och mycket mer.

Ljus och kultur i Borgvik är en återkommande kulturfestival. Årets upplaga blir den sjätte.
Ljus och kultur i Borgvik är en återkommande kulturfestival. Årets upplaga blir den sjätte. Foto: Nathalie Forsström

– De är sådana proffs, säger Marja i Myrom och gläds över hela arrangemanget.

Hon har idel lovord för gänget hon samarbetar med i Borgvik: Nicki von Platen, som håller i Ljus och kultur, Johanna Magnusson som är med i arrangörsgruppen och hon framhåller med värme också Oscar Magnusson och hans insatser på orten.

– Det är driftighet! Det är fantastiskt hur de driver upp det, säger Marja. Det är roligt och lätt att jobba med dem.

Onödig motvind

Så har det inte alltid varit under hennes konstnärliga liv. Ofta har hon känt sig undanskuffad och rentav trampad på. Ibland har hon avfärdats för att hon ”bara” målar tomtar och troll, vilket hon dels inte alls bara gör och dels har hon djupare tankar bakom, än det som en snabb blick avslöjar.

– Det har varit så mycket motvind – i onödan, kan jag säga rakt ut. Jantelagen är det som härjar.

Marja i Myrom heter egentligen Marja Hallstensson. Hon bor i ett hus i Södra Fjöle söder om Arvika och hennes hem är en del av hennes konstnärskap.
Marja i Myrom heter egentligen Marja Hallstensson. Hon bor i ett hus i Södra Fjöle söder om Arvika och hennes hem är en del av hennes konstnärskap. Foto: Lena Richardson

Samtidigt har hon många som stöttar också, inte minst sedan hon berättat om cancern. Det blir många hjärtan och uppmuntrande ord i kommentarerna till hennes öppenhjärtiga inlägg på Facebook.

– Det värmer väldigt. Det är kanske som med hockeyspelaren, Börje Salming (som berättat om att han drabbats av ALS, reds anm) att man sätter ett ansikte på det och det behöver många.

Målar mycket

Även om sjukdomen är tung att bära, har konsten kvar sin givna plats i hennes liv och hem.

– Jag målar väldigt mycket. Jag tycker det är roligt, säger hon. Och det vore roligt om jag får vara med fram till jul.

Konsten är en ständig följeslagare för Marja i Myrom och sjukdomen har inte stoppat henne. ”Jag målar väldigt mycket”, säger hon.
Konsten är en ständig följeslagare för Marja i Myrom och sjukdomen har inte stoppat henne. ”Jag målar väldigt mycket”, säger hon. Foto: Lena Richardson
Marja i Myrom svårt sjuk – berättar om kampen mot vården: ”För stressat”Hilding, 95, firade jul med Selma – nu blir hans barndomsminnen bokMarja i Myrom berättar om konsten och kampen mot sjukdomen

Artikeltaggar

ArvikaBarnBöckerBorgvikCancerJulKonstMårbacka minnesgårdMarja HallstenssonNöje/KulturSjukdomVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.