Hoppa till huvudinnehållet

I Arvika lyser konsten i krisen: ”Tar mer energi att stanna hemma och se på tv”

Publicerad:
Lin de Mol är konstnär och initiativtagare till Arvika ljus, en lysande konstutställning som tar ut samtidskonst på gatorna.
Lin de Mol är konstnär och initiativtagare till Arvika ljus, en lysande konstutställning som tar ut samtidskonst på gatorna. Foto: Lena Richardson

Mörkret sänker sig och elpriserna är på väg uppåt – men Arvika får en lysande konstutställning även i höst.

– Det är otroligt mörkt nu i hela världen och det är en punkt av hopp att inte stänga ner. Jag tror faktiskt att det tar mer energi att stanna hemma och titta på tv, säger konstnären Lin de Mol, initiativtagare till Arvika ljus.

Årets Arvika ljus blir den tredje och landar i en tid som är mörk på flera sätt. Förutom sedvanligt höstmörker är det krigstider och energikris.

Men Arvika ska lysas upp, trots allt eller just därför.

– Många tänker att en ljusfestival kommer att ta jättemycket energi, men de flesta verk består av LED, som tar väldigt lite energi. Jag tror faktiskt att det tar mer energi att stanna hemma och titta på tv och streaming än att gå ner på en ljusfestival på stan, säger Lin de Mol.

Släcker tidigare

Viss energianpassning görs dock:

– Vi har hållit ner tiderna i projektet. Vi stänger en och en halv vecka tidigare än förra året. Då hade vi fem veckor och nu är det knappt fyra. Vi stänger ljusverken tidigare på kvällen också, klockan tio istället för tolv, berättar hon.

”Folk säger att ”det är bara konst” och att det är en lyx, men det är inte vad jag tror. Jag tror att konsten har en stor förmåga att binda människor samman och lyfta humöret, att öppna för andra tankar”, säger Lin de Mol.
”Folk säger att ”det är bara konst” och att det är en lyx, men det är inte vad jag tror. Jag tror att konsten har en stor förmåga att binda människor samman och lyfta humöret, att öppna för andra tankar”, säger Lin de Mol. Foto: Lena Richardson

Arvika kommun kommer dessutom att släcka ett gatuljus vid varje ljuskonstverk. Det jämnar ut energimässigt och är dessutom bra för konstverken, som syns bättre.

Konstens viktiga roll

Lin de Mol framhåller också vilken viktig roll konsten kan spela just nu.

– Jag tror inte så mycket på att ställa in, utan på att hitta en annan lösning för att göra sin grej. Om du väger av mot till exempel psykisk hälsa i den här tiden, så är det också värt någonting.

Det måste man också ha med i diskussionen, tycker hon.

Det är otroligt mörkt nu i hela världen och det är en punkt av hopp att inte stänga ner.
Lin de Mol, konstnär och konstnärlig ledare för konstfestivalen Arvika ljus.

– Det är också en sak, hur man prioriterar saker. Med konst är det ofta att folk säger att ”det är bara konst” och att det är en lyx, men det är inte vad jag tror. Jag tror att konsten har en stor förmåga att binda människor samman och lyfta humöret, att öppna för andra tankar. Det är otroligt mörkt nu i hela världen och det är en punkt av hopp att inte stänga ner.

Konst som värmer

Temat för 2022 års Arvika ljus utstrålar trygghet och värme: ”37 degrees darkness”.

– Jag valde verk som alla på något sätt är varma.

Tydligast blir det kanske i årets största verk: den holländska konstnärsduon Vendel & de Wolfs Fluxit, som de bygger upp i stadsparken. Det är ett ljusverk som ser ut som en stor brasa. Det blir något att samlas kring i mörkret.

Minst och störst på den lysande konstutställningen: Artificial matchbox” av Merijn Bolink och Fluxit av den holländska konstnärsduon Vendel & de Wolf.
Minst och störst på den lysande konstutställningen: Artificial matchbox” av Merijn Bolink och Fluxit av den holländska konstnärsduon Vendel & de Wolf. Foto: Arvika ljus

– De har ställt ut det här verket i flera länder och det är jätteroligt att ha det här. Jag tror det är tre gånger nio meter. Jag är väldigt stolt över att de kommer. De är världskända och har stora verk i Hong Kong och Shanghai – och de kommer till Arvika.

Hon lägger till:

– Det minsta konstverket är också av en holländare. Det är en miniatyr av en lysande tändsticksask.

Konstnären Merijn Bolinks verk heter Artificial Matchbox.

Duva visar hoppet

Ett annat verk som sticker ut är en gigantisk duva, som finska Ainu Palmu kommer att projicera på en husfasad.

”The car show” av Anne Roininen och Hope av Ainu Palmu är två av ljuskonstverken som kommer att ställas ut på årets ljuskonstfestival.
”The car show” av Anne Roininen och Hope av Ainu Palmu är två av ljuskonstverken som kommer att ställas ut på årets ljuskonstfestival.

– Jag tycker det var ett viktigt verk i den här tiden. Verket heter Hopp, säger Lin de Mol.

”The car show” av Anne Roininen kommer heller ingen att missa.

– Det består av tre bilar som kommer att bli felparkerade i stan. Det är lite anarki där! Men polisen vet om det, säger hon.

Mörk start i Sverige

Att just Lin de Mol lyfter fram värmen som kan finnas i mörkret kan tyckas otippat, med tanke på hur hon själv upplevde mörkret när hon var ny i Sverige.

– Jag flyttade hit från Amsterdam för sju år sedan och hade en svår tid i början. De första åren i Sverige var mörka på många sätt och då började jag tänka på mörkret som jag måste överleva varje år. Det här mörkret är nästan som ett material, man skulle kunna använda det för att göra det till en vän istället.

"Jag letar hela året efter mörka platser i stan. Det blir faktiskt svårare och svårare att hitta, men vi har en bra deal med kommunen att de släcker lampor för oss”, berättar Lin. På turistbyrån sitter affischerna för Arvika ljus sitter uppe och broschyrerna med kartan över alla konstverk kan hämtas där.
"Jag letar hela året efter mörka platser i stan. Det blir faktiskt svårare och svårare att hitta, men vi har en bra deal med kommunen att de släcker lampor för oss”, berättar Lin. På turistbyrån sitter affischerna för Arvika ljus sitter uppe och broschyrerna med kartan över alla konstverk kan hämtas där. Foto: Lena Richardson

Ljuskonsten är ett sätt att göra det och projektet har slagit väl ut. Tolv konstnärer är med i år, dubbelt så många som i fjol och Lin de Mol tror på fortsatt expansion.

– Jag tror att det kommer att växa. Redan det här året har vi fått dubbelt så många sponsorer. Om jag orkar att få in mer pengar kan jag också få in mer konst och det vore jättekul att sätta Arvika på kartan. Det finns många intressanta ljusfestivaler och den här har sin egen identitet på den här platsen och det vore fantastiskt att bygga ut det här. Jag har redan mina planer för nästa år!

Lin de Mol är också själv aktiv konstnär. Förra året visade hon verket Lost and Found i Kyrkviken. Verk som hon skapat för Arvika ljus, har gått på turné utomlands.
Lin de Mol är också själv aktiv konstnär. Förra året visade hon verket Lost and Found i Kyrkviken. Verk som hon skapat för Arvika ljus, har gått på turné utomlands. Foto: privat

I hennes planer ingår definitivt också att fortsätta göra konst tillgänglig för fler. Samtidskonsten kan släppas ut från slutna rum och ge upplevelser för alla och bli en samlande kraft, snarare än något som verkar konstigt eller rentav skrämmande.

– Jag vill gärna visa att konsten har den här förmågan. Hela tanken bakom detta var att ta konsten ut på gatan. Det är en delad upplevelse, det är utomhus, alla kan vara med. Det är lite magi, tycker jag!

FAKTA

Arvika ljus

En utomhusutställning med ljuskonst i centrala Arvika.

Pågår: 29 oktober till 20 november

Medverkande konstnärer: Vendel & de Wolf, Merijn Bolink, Ainu Palmu, Anne Roininen, Ann-Catrin Olsson, Lin de Mol, Linnéa Norberg, Julia Rio och Felice Hapetzeder.

Årets tema: ”37 degrees darkness”

En karta med alla konstverken finns på arvikaljus.se och i en broschyr som finns att hämta vid Turistbyrån i Arvika. Under festivalen arrangeras guidningar och vandringar bland konstverken och även en tipspromenad.

Arvikabördiga Julia Rio är en av årets konstnärer på Arvika ljus. Hon är van att göra stora muralmålningar, men nu gör hon sitt första ljuskonstverk.
Arvikabördiga Julia Rio är en av årets konstnärer på Arvika ljus. Hon är van att göra stora muralmålningar, men nu gör hon sitt första ljuskonstverk. Foto: Lena Richardson
Lin de Mol bor i Skofterud utanför Arvika. Hon flyttade direkt från Amsterdam till den lilla byn. ”Där fanns bara åtta hus och vi byggde det nionde.”
Lin de Mol bor i Skofterud utanför Arvika. Hon flyttade direkt från Amsterdam till den lilla byn. ”Där fanns bara åtta hus och vi byggde det nionde.” Foto: Lena Richardson

Artikeltaggar

AmsterdamArvikaArvika kommunEnergiEnergieffektiviseringJulia RiordanKonstNöje/KulturSamhälleUtställningarVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.