Hoppa till huvudinnehållet

Jätteökning av snusning bland unga: ”Visste inte att nikotin kom från tobak”

Publicerad:
Med särskild marknadsföring har tobaksindustrin lyckats få människor att tro att exempelvis snus inte innehåller tobak enligt Non smoking generation menar föreläsarna Yasmine El Mouhib och Juliette Steno.
Med särskild marknadsföring har tobaksindustrin lyckats få människor att tro att exempelvis snus inte innehåller tobak enligt Non smoking generation menar föreläsarna Yasmine El Mouhib och Juliette Steno. Foto: Maiken Kettil Schough

När Non smoking generation förläste för de nyblivna ettorna på Brogymnasiet var det något helt annat än dåtidens skräckbilder på sönderrökta lungor. Istället låg fokus på skövling av regnskog, barnarbete och tobaksindustrins smarta marknadsföring.

– De säger att de jobbar med oss för att dra ned på tobaksprodukter men så är det inte, säger Yasmine El Mouhib, föreläsare för Non smoking generation.

De senaste åren har det skett en förändring. Fler och fler väljer bort cigaretter till förmån för e-cigaretter och vitt snus.

– Det har framförallt ökat med snusning bland tjejer, berättar Yasmine El Mouhib.

Här har tobaksindustrin varit smarta menar hon, då de har skiftat fokus och nu marknadsför sina moderna produkter som ”tobaksfria”. Det har varit en lyckad strategi då ungas användning ökat drastiskt.

– Bara fem procent av vuxna vet att nikotin kommer tobaksplantor och åtta procent av unga vet det.

”Tobaksfria”

Hur industrin lyckats lockat många unga att börja använda nyare nikotinprodukter är enkelt säger Non smoking generations, Yasmine El Mouhib:

– Det är snygga förpackningar, det är andra smaker som döljer nikotinsmaken som citrus och godis. Det är något som ses som fräscht.

Två elever som lyssnade på föreläsningen var Victoria Johansson och Felicia Andersson som båda fick ett bryskt uppvaknande.

– Jag visste inte att nikotin kom från tobak, säger Victoria.

– Inte jag heller, stämmer Felicia in.

Felicia Andersson och Victoria Johansson visste inte att nikotin kom ifrån tobak vilket kanske inte är märkligt om de marknadsförs som ”tobaksfria”.
Felicia Andersson och Victoria Johansson visste inte att nikotin kom ifrån tobak vilket kanske inte är märkligt om de marknadsförs som ”tobaksfria”. Foto: Maiken Kettil Schough

Eleverna fick en mängd olika argument om varför nikotinbaserade produkter ska undvikas.

– Varje år skövlas 200 000 hektar regnskog, säger Yasmine El Mouhib.

– Vet ni hur mycket det är frågar Yasmines kollega, Juliette Steno publiken.

Det hörs ett sorl bland åhörarna när svaret avslöjas.

– Det är 286 000 fotbollsplaner, berättar Juliette Steno.

En tankeställare

Det som verkar ha gjort störst intryck på ettorna Victoria och Felicia av onsdagens föreläsning är att det där ”fräscha” snuset i snygga förpackningar faktiskt innehåller nikotin.

– De flesta vi känner använder det, säger Victoria Johansson och Felicia Andersson.

Men föreläsningen kan ha skakat om hur framtiden kan komma att se ut då ettorna fått sig en rejäl tankeställare.

Tror ni det kommer att förändras framöver?

– Ja det tror vi, säger Victoria Johansson och Felicia Andersson samstämmigt.

Non smoking generation, är en ideell förening, som arbetar för att färre ska välja att använda produkter med nikotin i och föreläsarna är själva unga.

– Jag tror att det är en bra strategi där vi kan få en annan typ av bemötande från de unga vi föreläser för, säger Yasmine El Mouhib som är 22 år.

Föreläsningen är en del av Brogymnasiets hälsovecka som just nu pågår på skolan.

Artikeltaggar

BrogymnasietNon-Smoking GenerationSamhälleTobakVictoria Johansson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.