Värmländskt bolag ska bygga om Karlstads central

Publicerad:
Karlstadsföretaget Infrakraft ska förvandla Karlstads central till ett modernt stationsområde i samband med skapandet av nya resecentrum. Trafikverkets uppdrag är värt 725 miljoner kronor. Dessutom har man fått ordern att bygga om bland annat Hamngatan och Järnvägsgatan av Karlstads kommun, värd 200 miljoner kronor. Foto: Illustration: White arkitekter

Det blir Karlstadsföretaget Infrakraft som får uppdraget att bygga om Karlstads central. Ordern är värd 725 miljoner kronor.

– Det är vår största entreprenad och det känns jättekul att det sker på hemmaplan i Karlstad. Som mest kommer runt 150 personer jobba med projektet.

Infrakrafts vd Daniel Pettersson är mycket nöjd med beskedet att man tagit hem kontraktet för ombyggnaden av Karlstads central som är en stor del av resecentrumprojektet.

Uppdraget handlar om att bygga om spåren på stationsområdet, anlägga en ny mittplattform, skapa Vikenpassagen som innebär att dagens Vikentunnel breddas rejält samt byggandet av Trädgårdslänken.

Det är en ny bro från centralen över spåren med anslutning till mittplattformen och bron leder sedan vidare till Viken.

– För vår del är det här den största entreprenad som vi hittills har tagit hem. Det är stort och det känns jättekul lite speciellt att det sker på hemmaplan i Karlstad. Det är ju pengar som investeras här i stan, säger Daniel Pettersson.

Vikentunneln ska byggas om helt och bli till tio meter breda och mycket ljusare Vikenpassagen. Vikentunneln stängs i februari och nya passagen ska stå klar i december 2025.
Vikentunneln ska byggas om helt och bli till tio meter breda och mycket ljusare Vikenpassagen. Vikentunneln stängs i februari och nya passagen ska stå klar i december 2025. Foto: Illustration: White arkitekter

Arbetena inleds på allvar i februari 2023 med rivning av en del av dagens spår och gamla elinstallationer.

”Väldigt komplicerat”

– Sammantaget är projektet tekniskt väldigt komplicerat och samtidigt ska det ske under tidspress medan tågtrafiken rullar på. Den största utmaningen är Vikenpassagen som innehåller både pålning och mycket spontning.

– Där är det även väldigt höga krav på arkitektonisk utformning. Också när det gäller brobygget är det många krav på utseendet, säger Daniel Pettersson.

Alldeles bredvid stationshuset byggs Trädgårdslänken, en ny bro över spåren till en ny mittperrong och vidare till Viken. Den ansluter vid Trädgårdsgatan intill Stadsträdgården.
Alldeles bredvid stationshuset byggs Trädgårdslänken, en ny bro över spåren till en ny mittperrong och vidare till Viken. Den ansluter vid Trädgårdsgatan intill Stadsträdgården. Foto: Illustration: White arkitekter

Med tanke på storleken på projektet innebär det att det kommer att behövas mycket personal för att genomföra det.

– Vi börjar med 40–50 personer, men när det är som mest att göra kommer runt 150 personer jobba med projektet.

Bygger om Hamngatan

Infrakraft som sedan grundandet 2019 har vuxit till en koncern med drygt 200 anställda och med en omsättning i år på en bit över 2 miljarder kronor har även fått uppdraget att genomföra ombyggnaden av Hamngatan och Järnvägsgatan (blir bussgator med många hållplatser) åt Karlstads kommun.

Detta är en del av resecentrumprojektet (detaljplanen är överklagad och ligger hos mark- och miljödomstolen så byggstarten är osäker) och ordern är värd 200 miljoner kronor, berättar Daniel Pettersson.

”Sammantaget är projektet tekniskt väldigt komplicerat och samtidigt ska det ske under tidspress medan tågtrafiken rullar på”, säger Infrakrafts vd Daniel Pettersson.
”Sammantaget är projektet tekniskt väldigt komplicerat och samtidigt ska det ske under tidspress medan tågtrafiken rullar på”, säger Infrakrafts vd Daniel Pettersson. Foto: Tommy Andersson

– Vi är mycket tacksamma att vi fick en entreprenör som ville bygga ut Karlstads central. Det var bara Infrakraft som lade ett bud. Vi hade räknat med större intresse, men omvärldsläget med bland annat högre priser spelar nog in.

– Priset på 725 miljoner kronor ligger dock inom ramen för våra senaste beräkningar, säger Trafikverkets projektledare Niklas Gunnarsson.

Fyra nya tåglägen

Förutom den breddade Vikentunneln och den nya bron Trädgårdslänken är den kommande mittplattformen något som får stor betydelse.

– Den innebär en förbättring för tågtrafiken eftersom det ger fyra nya tåglägen och skapar möjlighet för fler avgående och ankommande tåg och därmed ökat resande. På så sätt möter vi önskemålet från folk att kunna åka mer tåg, säger Niklas Gunnarsson.

Den första byggetappen som inleds i februari 2023 omfattar ombyggnad av spår 4-6, södra delen av Vikenpassagen och en ny mellanplattform. Dessutom kommer man att bygga den södra halvan av bron Trädgårdspassagen. Detta ska stå klart i december 2024.

Mellan september och december 2025 bygger man om spår 1-3, spår 21 (Göteborgstågets spår) och norra delen av Vikenpassagen. Då byggs även den befintliga plattformen om och den norra halvan av Trädgårdslänken färdigställs.

Klart under 2026

I perioden november 2025–juli 2026 (då ska hela resecentrum stå klart) byggs de sista delarna av Vikenpassagen (norra sidan) och bland annat ramper till plattformar.

Den fjärde och sista etappen som bland annat består av en södra perrong mot Trädgårdsgatan för tågtrafik från Vikensidan byggs dock inte i detta projekt.

– Nej, den finns inte med i den här satsningen som ligger med i den nationella infrastrukturplanen. Den delen är dock förberedd för att genomföras senare.

”Är väldigt nöjda”

– Vi är dock väldigt nöjda med att i vinter kunna dra i gång ombyggnaden av Karlstads central. Det är ett mycket efterlängtat projekt, säger Niklas Gunnarsson.

Det håller förstås även Karlstads kommun med om.

– Ja, det kommer att innebära mycket positivt. Vi ser samtidigt flera fördelar med att det är Infrakraft som ska genomföra både vår och Trafikverkets satsning. Det gör att allt kan samordnas på ett bättre sätt.

– Det är synd att inte den södra perrongen kan byggas fram till 2026, men vi gör vår del där.

Blir en del buller

– Trädgårdsgatan byggs om och anpassas och vi anlägger även hållplatser för ersättningsbussar så att sånt står klart när det finns pengar till den södra perrongen, säger Sören Jonsson, kommunens projektledare för resecentrum.

Under byggtiden för de olika etapperna kommer det bli en del buller. Det handlar mest om under dagtid och spontningen för Vikenpassagen blir det som kommer att höras mest. Även under vissa helger då tågtrafiken stängs blir det arbeten som innebär buller.

Projektet byggs i tre etapper

Etapp 1 (februari 2023–december 2024)

Ombyggnad av järnvägsspår 4-6, ny mellanplattform, södra delen av Vikenpassagen och södra halvan av Trädgårdslänken.

Etapp 2 (september 2024–december 2025)

Ombyggnad av spår 1-3 och 21. Trädgårdslänken färdigställs med den norra halvan. Den befintliga plattformen byggs om. Den norra delen av Vikenpassagen ingår även i etappen.

Etapp 3 (november 2025–juli 2026)

Vikenpassagen färdigställs med ljusinstallationer och ramper till plattformarna.

Källa: Trafikverket

Artikeltaggar

Bostad och byggenDaniel PetterssonDetaljplanerHamngatanInfrakraftKarlstadKarlstads kommunNiklas GunnarssonSören JonssonTågtrafikTrädgårdsgatanTrafikTrafikverketVärmlandsbanan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare