En asiatisk trädgård vore ett lyft för Sandgrundsudden i Karlstad

Insändare
PUBLICERAD:
Insändarskribenten efterlyser en asiatisk trädgård på norra delen av Sandgrundsudden i Karlstad. På bilden syns en kinesisk trädgård vid Östasiatiska museet på Skeppsholmen i Stockholm.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT
Tempot i omdaningen av Sandgrundsudden har tydligt avmattats och det är dags för nya tag våren 2023. Varför då inte satsa på en asiatiskt inspirerad trädgård på den norra delen av Sandgrundsudden, där dansbanan för tillfället är placerad?

Trädgården kan ta vid efter "magnoliadalen" och avslutas med ett mysigt tehus på udden vid eken. Trädgården kan fokusera på de nuvarande solitära och vackra äldre träden längst ut på udden. Liksom nyplantering av intressanta växter, löv- och barrträd samt vintergröna växter. Varav några särskilt intressanta kan belysas beroende på årstid.

Det bör tilläggas att det inte är något fel på dansbaneidén, förutom de alltför framträdande skarvarna på dansgolvet och den öppna, "omysiga" miljön. En asiatisk trädgård innebär inte slutet för dansbanan, snarare en nystart. Kanske kunde dansbanan flyttas till stadsträdgården efter lite justering av "snubbelgolvet". Eller varför inte en placering i närheten av den tidigare dansrestaurangen Sandgrund som en hyllning till den värmländska danskulturen? Lerins konsthall torde knappast invända mot ytterligare möjligheter till kulturyttringar i närområdet. Vem vet, kanske Lerins kan undervisa i både latinamerikansk och svensk dans?

Med beaktande av att vi har förmånen att vara ett internationellt turismnav tack vare sträckan Oslo - Karlstad - Stockholm, så bör det vara väl värt att undersöka möjligheten till ytterligare besöksmål på Sandgrundsudden? I ljuset av antalet asiatiska turister och invånare, så framstår en trädgård inspirerad av fjärran östern väl värt att prova. Något som även bör anknyter till den stora träportalen vid Museiparken mot Sandgrundsgatan.

Skämt åsido, oaktat Lars och Juniors dansvilja och asiatiska turister. Det är högst olyckligt för värmlänningarna att nästan ingenting har hänt på den norra delen av Sandgrundsudden. Platsen har ett förtrollande vackert läge med utsikt över älven i tre väderstreck. Mycket få platser i centrum kan enligt mig konkurrera med detta, om någon.

Tehuset

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

REKOMMENDERAT FÖR DIG