Hoppa till huvudinnehållet

Efter Tidöavtalet – planerna på en anstalt i Råda lever vidare

Publicerad:
Arkivbild.Tomas Pettersson (S) oppositionsråd Hagfors, Jens Fischer (OR) kommunalråd Hagfors och Mathias Lindquist(S) kommunalråd Munkfors vid platsen i Råda där man vill bygga en anstalt.
Arkivbild.Tomas Pettersson (S) oppositionsråd Hagfors, Jens Fischer (OR) kommunalråd Hagfors och Mathias Lindquist(S) kommunalråd Munkfors vid platsen i Råda där man vill bygga en anstalt. Foto: Pia Holmström

Den nya regeringen vill utreda möjligheten att hyra anstaltsplatser utomlands. Hagfors kommunalråd Jens Fischer (OR) är inte orolig för att detta ska kunna äventyra planerna för en anstalt i Råda.

– Med den rättspolitik som kommer att bedrivas tror jag behovet av anstaltsplatser kommer att öka ännu mer, säger han.

I våras framförde politiker i Hagfors och Munkfors kommuner att de gemensamt ska ansöka om att få en anstalt av säkerhetsklass 2 till Råda med plats för 350 till 400 interner och lika många anställda. I somras hade politikerna ett inledande möte med Kriminalvården om detta.

I Tidöavtalet som gjorts upp mellan M, KD, L och SD, tar partierna upp att de vill utreda möjligheten att hyra anstaltsplatser utomlands. Detta för att komma till bukt med platsbristen på svenska anstalter.

Hur påverkar detta planerna för en anstalt i Råda?

– Det är jättesvårt att säga. Men vi vet ju att behovet är enormt stort. Att köpa anstaltsplatser utomlands tror jag kan vara en del i en kortsiktig lösning i och med att det är så stort behov av anstaltsplatser, säger Jens Fischer.

Han tror att behovet av anstaltsplatser kan komma att öka.

– Det blir ju fler poliser och det satsas på rättsväsendet i stort, då kommer fler att lagföras. Då kommer anstaltsbehovet att öka ännu mer. Att man tittar på utlandet också tycker jag inte är så konstigt utifrån det behov som finns. Men jag kan inte tänka mig att vi ska kunna köpa alla de platserna som vi har behov av.

Arbetet med att förverkliga planerna på en anstalt i Råda kommer att fortgå.

– Det är bara att vi får ha kontakt med nya politiker helt enkelt.Vi kommer att bjuda in tjänstemän från Kriminalvården och även politiker till Råda för att de får se platsen där vi tänker oss en anstalt. För vi tycker att Råda vore ypperlig utifrån pendlingsmöjligheter och vi har ju flyget där. Strategiskt så ligger det bra med tanke på upptagningsområden, som Sunne, Torsby, Munkfors och Forshaga, säger Jens Fischer.

Planer på nytt stort fängelse i VärmlandRådaborna om att få ett fängelse som granneEtt steg närmare fängelse – intresseanmälan skickadVärmländske riksdagsmannen är arkitekten bakom fängelseplanernaKriminalvården: Det här krävs för att få en anstalt i VärmlandFängelseanstalten i Råda långt borta – kan ta uppemot 10 år

Artikeltaggar

FängelseHagforsJens FischerKriminalvårdenMunkforsOberoende realisterRådaSamhälle

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.