Hoppa till huvudinnehållet

Efter talloljeutsläppet på Bomstad – nu är orsaken fastställd

Publicerad:
Utsläppet vid Bomstabaden i september.
Utsläppet vid Bomstabaden i september. Foto: Tommy Pedersen

Stora Enso tog tidigt på sig utsläppet på Bomstadbaden, trots att de inte visste vart det kom ifrån.

Men efter en grundlig undersökning vet de nu hur det kunde ske. För att det inte ska hända igen har bolaget redan genomfört åtgärder, och kommer vidta fler nästa höst.

Det var i mitten av augusti som ett mystiskt utsläpp uppdagades vid Bomstadbadens strandkant. Utsläppet visade sig vara tallolja som med största sannolikhet kom från Stora Enso, som tidigt började sanera.

Men var utsläppet kom ifrån det visste de inte själva, men teorier fanns.

– Vi har verkligen gjort en grundlig utredning för att gå till botten med problemet, säger Ann-Kristin Magnusson, miljöchef Stora Enso Skoghall.

När utredningen startade, det vill säga när utsläppet upptäcktes, kunde de inte finna något pågående utsläpp någonstans.

– Det vi kunde se var att utsläppet bestod av extraktivämnen, det vi kallas för kåda från veden.

Ann-Kristin Magnusson, miljöchef Stora Enso Skoghall.
Ann-Kristin Magnusson, miljöchef Stora Enso Skoghall. Foto: Privat

Under bolagets årliga underhållsstopp i vecka 39 kunde de undersöka orsaken närmare.

– Vi upptäckte då att den här incidenten hade orsakats av att extraktivämnen hade ansamlats på toppen av en av våra kondensatcisterner. På grund av en störning i vår process hade en av kondensatcisternerna fyllts upp och bräddat ut till Vänern. Det här är ingen normal händelse, utan något som hade orsakats av en tillfällig störning.

Anläggningen är byggd 2005, enligt den praxis som var då.

– Det vi har gjort nu, under stoppet när vi upptäckte det här, är att vi har gjort initiala åtgärder. Man har byggt om styrningen av nivån i cisternen, så att det här inte ska kunna hända igen.

Efter åtgärden är nu risken minimal att ett likadant utsläpp ska kunna ske igen. Men under underhållsstoppet 2023 kommer de ändå göra ytterligare en åtgärd genom ombyggnation.

– Vi kommer fysiskt att bygga om anläggningen, så om en liknande störning sker igen så kommer det att ledas in tillbaka till processen.

Om risken är liten nu kommer den snarare vara obefintlig efter nästa höst.

– För att vara på helst säkra sidan.

Totalt sanerades 900 kilo efter utsläppet, från Randviken och hela vägen till bruket. Samverkan skedde med Karlstads kommun och Länsstyrelsen.

– Vi tycker att det är olyckligt att det hände, det är inte okej.

Händelsen är polisanmäld av Länsstyrelsen, enligt praxis.

– Sen får vi se om det blir någon fortsatt polisutredning,. Vi har gjort en grundlig utredning och känner att vi har bra åtgärder på plats för att förhindra framtida utsläpp, i samarbete med Länsstyrelsen.

Länsstyrelsen polisanmäler oljeutsläppet på Bomstad: ”Inte helt ofarlig”

Artikeltaggar

ÅtgärderBomstadBomstadbadenBrott, lag och rättKarlstads kommunMiljöSkoghallStora EnsoUtredningarUtsläppVänern

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.