De rödgröna försvårar för oppositionen i Karlstad

Politik
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Erik Nilsson (KD) rasar.
Foto: Helena Karlsson
Samarbetet över parti- och blockgränserna i Karlstads kommun har fått en skakig start. Det nya rödgröna styret behandlar nämligen oppositionen styvmoderligt, enligt förra kommunalrådet Erik Nilsson (KD). Medan det tidigare blågröna styret var generösa så har Linda Larsson & Co dragit in på posterna till de politiska motståndarna. Det ser inte snyggt ut.

Oppositionen får bara en kommunalrådspost, som förstås är vikt för Alexander Torin (M), och två politiska sekreterare. När Socialdemokraterna var i opposition hade de två kommunalrådsposter och alla partier i kommunstyrelsen hade politiska sekreterare. Nu kommer oppositionen att vara i ett markant underläge gentemot de rödgröna när de skall försöka bedriva politiskt arbete.

Till råga på eländet så försöker de rödgröna upprätthålla fiktionen om att Vänsterpartiet tillhör oppositionen, och ger dem en kommunalrådspost och en politisk sekreterare (låt vara på halvtid). Då räknas det på "oppositionskontot" även om Vänstern i allt väsentligt utgör en integrerad del av det rödgröna styret. Något som Centerpartiet först var avvisande till ända tills det nya styret plötsligt upptäckte att de måste ha med Vänstern i båten för att kunna få majoritet i nämnderna.

Detta är faktiskt upprörande, och det går inte att se på det hela annat än som ett sätt för Socialdemokraterna, Centern, Miljöpartiet och Vänstern att medvetet försvåra för oppositionen. Karlstad är en så pass stor kommun att den behöver en politisk organisation som ger alla partier möjlighet att aktivt delta i arbetet. Eller inbillar sig de rödgröna att de skall kunna styra genom att topprida oppositionen istället för att söka samarbeta där det går? Det är synd för samtalsklimatet den kommande mandatperioden, men ändå inte helt förvånande.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.