Hoppa till huvudinnehållet

Svensk utrikespolitik i nationens intresse

Publicerad:
Utrikesminister Tobias Billström (M) på kontoret i Arvfurstens palats.
Utrikesminister Tobias Billström (M) på kontoret i Arvfurstens palats. Foto: Stina Stjernkvist/SvD/TT

Detta är en ledarartikel som uttrycker Nya Wermlands-Tidningens politiska linje. NWTs politiska etikett är konservativ.

Svensk utrikespolitik läggs om av den nya borgerliga regeringen. Nu är det närområdet som skall vara i fokus och den skall tydligt verka i Sveriges intresse. Det är välgörande att den gamla socialdemokratiska plakatpolitiken mönstras ut.

Det som det skrivits mest om, och kritiserats, har varit att regeringen överger benämningen "feministisk utrikespolitik". Men det är helt rätt tänkt. Som den nye utrikesministern Tobias Billström (M) säger så har etiketten skymt innehållet. Och jämställdhet kommer fortfarande att vara en viktig del.

Den "feministiska utrikespolitiken" var något dåvarande utrikesministern Margot Wallström (S) fick för sig, men utan att specificera vad den innebar. Hur absurt det blev beskrivs i en debattartikel i Expressen (16/10) av ambassadören Diana Janse (M), som nu blivit ny statssekreterare för biståndsfrågor. Utrikesdepartementet skickade helt enkelt ut en fråga till alla utlandsmyndigheter där de ombads svara vad det skulle betyda.

Istället för att ägna sig åt viktiga saker så fick svenska diplomater syssla med hur många artiklar på Wikipedia som var skrivna av kvinnor, eller kämpa för att det skulle stå "kvinnor och flickor" i internationella texter. Att driva sådana symbolfrågor gjorde att det blev svårt för andra länder att ta Sverige på allvar. Men S skulle ju godhetssignalera.

Redan innan regeringen tillträdde så beskrev en källa för Dagens Nyheter (10/10) att det kommer att bli "färre plakat och fler kartor i Arvfurstens palats". Oron är stor inför en kommande omorganisering, med ett fokus bort från FN och det globala och mot det mer näraliggande.

Tobias Billström har i olika intervjuer sagt att det kommer att läggas en större tyngdpunkt på Europa, Norden och Baltikum. Sverige kommer att bli en aktiv part i Nato och värna om förbindelsen med försvarsalliansens stora länder. Självklart kommer svensk utrikespolitik att värna våra intressen, och genom samarbeten med andra länder skapa ömsesidig nytta. Stödet till Ukraina skall också ses i det här ljuset.

Detta nya fokus på närområdet betyder inte att vi slutar bry oss om resten av världen. Statsminister Ulf Kristersson (M) sade i regeringsförklaringen bland annat uppgiften är "att värna svenska intressen och att stå upp för demokratiska värderingar". Men tidigare har det utrikespolitiska engagemanget varit proportionellt med avståndet. Likväl gjorde han en viktig markering mot Kina och nämnde i sammanhanget Taiwan.

Än är Sverige inte medlem i Nato. Turkiet fortsätter att konstra av olika anledningar. Därför var det ändå välgörande när Billström i en intervju sade att "det kommer inte att förekomma något nonsens från den svenska regeringen om PKK". Det är en terroristorganisation och har inte rätt att verka på svenskt territorium. Den svenska regeringen kommer att uppfylla avtalet om Nato med Turkiet. Den förra S-regeringen hade mindre trovärdighet i detta då de stöddes av partier och vildar som hyllar PKK.

Det är nästan lite pinsamt att sådana självklarheter som att politiken måste föras i landets intresse måste sägas. UD-anställda och andra är inne för ett bryskt uppvaknande.

Artikeltaggar

Amineh KakabavehBaltikumDagens NyheterDiplomatiEuropaExpressenKinaKurdistans arbetarpartiLedareMargot WallströmModeraternaNatoPolitikSocialdemokraternaTaiwanTerrorismTobias BillströmTurkietUkrainaUlf KristerssonUtrikesdepartementetUtrikespolitikVänsterpartiet