Hoppa till huvudinnehållet

Kvinnosjukvården: Ivo avslutar tillsyn – men det finns fortfarande brister

Publicerad:
Inspektionen för vård och omsorg avslutar sin tillsyn av kvinnosjukvården i Värmland.
Inspektionen för vård och omsorg avslutar sin tillsyn av kvinnosjukvården i Värmland. Foto: Lisa Olaison

Det är fortfarande brist på barnmorskor och patientsäkerhetsarbetet kan bli bättre.

Men nu avslutar Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, tillsynen av kvinnosjukvården.

Ivo anser att regionen har redovisat åtgärder för att komma tillrätta med bristerna.

Ivo gjorde inspektioner av kvinnosjukvården i oktober 2021 och i mars och april i år efter att det framkommit brister. Förra hösten beskrev personal att verksamheten var nära kollaps.

Ivo:s slutsats är att regionen bara delvis klarar kraven på att leda, planera och kontrollera kvinnosjukvården så att kraven på god vård enligt hälso- och sjukvårdslagen uppfylls.

Enligt beslutet är det fortfarande svårt att bemanna, särskilt när det gäller barnmorskor på förlossningen. Men det gäller också barnmorskor på BB och erfarna förlossningsläkare. Det gör att arbetsbelastningen är hög, åtgärder som är medicinskt nödvändiga skjuts upp och avvikelser och symtom hos patienter upptäcks inte alltid. När personalen är stressad är risken att rutiner och riktlinjer frångås.

Ivo skriver också att det finns risk för bristande kompetens på vissa pass på grund av att det är ganska få erfarna barnmorskor.

Allt det här skapar en risk för att patienter drabbas av vårdskador.

Försöker förbättra

Samtidigt konstaterar Ivo att kvinnosjukvården försöker förbättra läget. Vid inspektionerna i våras framkom det att man rekryterat åtta barnmorskor på ett halvår, men att det fortfarande behövdes både hyrpersonal och timvikarier.

Ivo förutsätter att kvinnosjukvården vidtar de åtgärder som krävs för att leva upp till kraven i lagen.

Kvinnosjukvården klarar inte heller kraven på ett systematiskt patientsäkerhetsarbete. I oktober 2021 framkom det att patientsäkerhets- och kvalitetsarbetet fått stå tillbaka för att i princip lösa bemanningen dag för dag. Man hade varken arbetsplatsträffar eller kompetensutveckling. Den som skrev avvikelser fick ingen återkoppling.

I våras kunde Ivo se att det blivit bättre och kvinnosjukvårdens ledning bedömde att allt som behövs skulle vara på plats inom ett år.

Nationell tillsyn

Ivos intryck är att kvinnosjukvården ”har tagit bristerna på allvar och har ett pågående förbättringsarbete”.

Myndigheten har påbörjat en nationell tillsyn när det gäller vårdplatser och bemanning på landets akutsjukhus. Det beskrivs som anledningen till att man inte vidtar några fler åtgärder med anledning av bristerna nu. Men kvinnosjukvården kan granskas ytterligare i den nationella tillsynen.

NWT har flera gånger skrivit om krisen i kvinnosjukvården. Det handlar om barn som avlidit, chefer som slutat och brist på framför allt barnmorskor.

NWT har sökt kvinnosjukvårdens verksamhetschef Nina Skantz, som har bett att få återkomma.

Läs tidigare artiklar om kvinnosjukvården:

Toppnamnet rasar mot tigandet efter NWT:s granskning: ”Blir bara förbannad!”Fler barn har dött och skadats under krisen i förlossningsvårdenDetaljen med hjärtljudet missades – Vera dog efter ett dygnSå nära var förlossningen kollaps – anställda vittnar om gravida som motades i dörrenRegion Värmland klarar kraven inom kvinnosjukvårdenKvinna hade kateter i sex månader efter förlossning – Ivo kritiserar barnmorskaBarnmorskor rasar mot BB-chefen: ”Trenden har inte vänt”Kvinnosjukvården är på bättringsvägen: “Trenden har vänt”Bebis avled efter akut kejsarsnitt – Region Värmland anmäler sig självaEfter hotet om vite – nu är BB snart fullbemannatArbetsbelastningen är för hög: BB kan krävas på 100 000 kronor i viteArbetsmiljöverket vill ha vite på 100 000 från kvinnosjukvårdenIvo avslutar ärendet – men mardrömsförlossningen har präglat hela familjens livKvinnosjukvårdens chef satsar på arbetsmiljön för att vända trendenSå mycket har hyrpersonalen kostat kvinnosjukvården i årVårdförbundet om BB-krisen: “Vill man ha en snabb lösning så är lön inte oväsentligt”Verksamhetschefen om BB-krisen: ”Vi har vidtagit åtgärder”Larmet från BB: ”Kunde hänt jätteallvarliga saker”Inriktningsbeslut: Gemensam organisation för alla barnmorskorUppgifter: Barnmorskor i öppenvården får ”rycka in” i slutenvårdenProjektet som kan locka tillbaka barnmorskor till vården: ”Skulle också vara en vinst”Barnmorskornas hårda krav på ledningen – vill ha 10 000 kronor extraNya avhoppet från kvinnosjukvården – två chefer slutarChefen om barnmorskebristen: ”Vi måste vända trenden”Arbetsmiljön kan göra personalen sjuk – kvinnosjukvården riskerar dyrt viteRegionens utredning av förlossningen: ”Handläggningen inte korrekt”Så vill nya chefen för kvinnosjukvården vända trendenSlutenvårdschefen om lille Henrys död: ”Det är djupt olyckligt”Ivo: Fel att inte göra kejsarsnitt – Henry dog fem dagar gammalSlutenvårdschefen om kritiken mot arbetsmiljön: ”Är känd för oss”Brister i arbetsmiljön – kvinnosjukvården kan få föreläggandeHenry dog efter fem dagar – nu har specialåklagare kopplats in i utredningenHenry dog efter fem dygn – vårdpersonalen polisanmäldKvinnosjukvården: ”Tufft läge” inför sommarenSpädbarn avled – tillsyn av kvinnosjukvården efter underkänd utredningKvinnosjukvården får tillfällig ledningFoster dog i livmodern – Ivo gör tillsyn av kvinnosjukvårdenBemanningen inom kvinnosjukvården – nu vill fackförbund se åtgärderChef om kvinnosjukvården: ”Jag tycker det känns väldigt bra”Lagarbete ska förbättra patientsäkerheten i kvinnosjukvårdenRegion Värmland: Därför slutade barnmorskornaNye tillförordnade slutenvårdschefen: "Jag ska göra allt jag kan"Avdelningschefer på förlossningen hoppar avBarnmorska på förlossningen om inhyrning: "Kortsiktigt och kostsamt"Beslut: Region Värmland vill ta in hyrbarnmorskorKvinnosjukvården: Avgående verksamhetschefen självkritisk

Artikeltaggar

Centralsjukhuset i KarlstadFörlossningIvoKvinnosjukvårdenRegion VärmlandVårdVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.