Hoppa till huvudinnehållet

Prinsparet besökte Ballograf – hyllade den hållbara produktionen

Publicerad:
Prins Carl Philip och prinsessan Sofia besökte företaget Ballograf. Till höger Peter Orrgren, vd Ballograf.
Prins Carl Philip och prinsessan Sofia besökte företaget Ballograf. Till höger Peter Orrgren, vd Ballograf. Foto: Göran Persson

Under onsdagen besökte H.K.H. prins Carl Philip och H.K.H. prinsessan Sofia - Hertigparet av Värmland - företaget Ballograf i Filipstad.

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia har varit på besök i länet under tisdagen och onsdagen. Under besöksdagarna har det varit fokus på inkludering, informationspåverkan, förnybar energi samt hållbar produktion.

Prinsparet avslutade de två dagarna i Värmland med ett besök på Ballograf.
Prinsparet avslutade de två dagarna i Värmland med ett besök på Ballograf. Foto: Göran Persson

Prinsparet inledde onsdagen med ett besök hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, i Karlstad. Där deltog även representanter från Myndigheten för psykologiskt försvar, MPF, samt Plikt- och prövningsverket för samtal om samlad beredskap, bemanning av totalförsvaret och informationspåverkan.

Besökte fabriken

Efter lunch på Hennickehammars herrgård i Filipstad avslutade prinsparet dagarna i Värmland med ett besök hos företaget Ballograf i Filipstad.

Deltagarna samlade framför företaget Ballograf.
Deltagarna samlade framför företaget Ballograf. Foto: Göran Persson

Företaget Ballograf tillverkar hållbara pennor, bland annat tack vare utbytbara patroner och livstidsgaranti på klickmekanismen.

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia fick ta del av mycket information om företaget och prinsparet fick även titta på produktionen i fabriken. Peter Orrgren, vd Ballograf, berättade om företaget och produktionen.

Från Filipstads kommun deltog Hannes Fellsman, kommundirektör, och kommunalråd Åsa Hååkman Eriksson (S).
Från Filipstads kommun deltog Hannes Fellsman, kommundirektör, och kommunalråd Åsa Hååkman Eriksson (S). Foto: Göran Persson

Prinsessan Sofia framhöll den höga kvaliteten på produkterna.

– Deras pennor håller för att skriva åtta kilometer, en penna kan hålla i decennier, förklarade prinsessan Sofia som tycker att hållbarhetsperspektivet är viktigt.

Prins Carl Philip berättade att det var roligt att få se hela produktionskedjan i fabriken.

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia fick lära sig mer om produktionen i fabriken. I mitten Georg Andrén, landshövding i Värmlands län.
Prins Carl Philip och prinsessan Sofia fick lära sig mer om produktionen i fabriken. I mitten Georg Andrén, landshövding i Värmlands län. Foto: Göran Persson

Dessutom framhöll prins Carl Philip att Sverige har många starka och framgångsrika företag.

– Vi har otroligt fina företag i Sverige, berättade prins Carl Philip och förklarade att det är något vi alla kan vara väldigt stolta över.

Fabrikschef Mikael Ekendahl berättade att företaget har 16 anställda och producerar cirka fem miljoner pennor varje år. Han tyckte att det var väldigt hedrande att få besök av prinsparet.

– Det är jättestort för oss, berättade Mikael Ekendahl som ser ljust på framtiden.

– Det är en god orderingång.

Från Filipstads kommun deltog även Hannes Fellsman, kommundirektör, och kommunalråd Åsa Hååkman Eriksson (S).

Invigde vindpark

Under tisdagen började prinsparet sitt besök i Värmland med att närvara vid invigningen av vindpark Knöstad i Säffle kommun.

Prinsparet fortsatte sedan till Biblioteket i Grums där barn och unga - som deltar i ett läsprojekt och i ungdomsprojektet Tillitsbyrån - delade med sig av sina sina erfarenheter. Dessutom fick Prinsparet även en rundvandring genom en utställning av författaren och illustratören Stina Wirsén tillsammans med elever.

Ballograf producerar cirka fem miljoner pennor varje år.
Ballograf producerar cirka fem miljoner pennor varje år. Foto: Göran Persson

Tisdagen avslutades med en middag med inbjudna gäster på Residenset i Karlstad.

Artikeltaggar

Åsa Hååkman ErikssonBarnBeredskapFilipstadFilipstads kommunHannes FellsmanInvigningarMänskligtMSBMyndigheten för psykologiskt försvarNöje/KulturPrins Carl PhilipPrinsessan SofiaUtställningarVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.