Hoppa till huvudinnehållet

Konsumentkrönika: På väg mot sämre tider?

Publicerad:
”Om vi försöker att minska vårt energiuttag kommer priserna att sjunka, det tjänar alla på” skriver Elisabeth Eklo.
”Om vi försöker att minska vårt energiuttag kommer priserna att sjunka, det tjänar alla på” skriver Elisabeth Eklo. Foto: EXPONERA / TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Efter många goda år med ekonomisk tillväxt, en börs som inte verkade ha någon topp, och allt bättre inkomster, åtminstone för de som har lyckan att ha ett jobb, väntar för de flesta av oss en tid där vi bör se över våra utgifter och planera vår ekonomi mer långsiktigt.

För andra är det ett ekonomiskt stålbad som väntar. Hur kan jag ta mig an den nya situationen med högre kostnader på allt fler plan?

Många är vi som är oroliga för vinterns elfakturor. Kommunens mest efterfrågade tjänsteman just nu är energi-och klimatrådgivaren. Hon är väl uppbokad av kommuninvånare som vill ha råd och tips på hur de sänker sina kostnader för el. I nuläget går det inte att avtala sig till ett lågt fast pris, alternativet är kanske ett mixavtal eller ett rörligt löpande eller timprisavtal.

Vill du själv läsa om hur avtalen fungerar och hur du på olika sätt kan sänka din elkostnad hittar du mycket bra information och råd på dels elbolagens och nätägarnas hemsidor och inte minst hos Konsumenternas energimarknadsbyrå, Energimyndigheten och Energimarknadsinspektionen.

Timprisavtal är på mångas läppar just nu, men det krävs, lite förenklat, att du kan styra din elförbrukning till de timmar elen är billigast, annars kanske notan blir dyrare än med ett rörligt pris som är ett snitt över månadens elpriser. Det finns dock ingen ”quick-fix”, utan det sätt vi som inte har ett fast pris i nuläget bör gå in för är att sänka vår elanvändning genom olika energieffektiviseringsinsatser. Den som har egen uppvärmning kan börja med att sänka inomhustemperaturen ett par grader, man vänjer sig faktiskt ganska fort. Det syns direkt på åtgången av el. Ett annat enkelt sätt är att undvika stand-by på din elektroniska utrustning, det gör mer än du tror.

Lite mörkare i huset får det bli när vi bara har tänt där vi vistas för stunden.

Om du har en elmätare så du kan följa din elanvändning dag för dag och timme för timme blir det till och med lätt ett projekt att försöka sänka elnotan ytterligare, vissa går riktigt in för detta och involverar hela familjen och tävlar med grannar! Skaffa en inloggning på din elleverantörs och nätägares hemsida så har du full koll.

Lite mörkare i huset får det bli när vi bara har tänt där vi vistas för stunden. Fyll tvättmaskiner och diskmaskiner och häng tvätt istället för att använda tumlare om du har plats. Duscha snabbt och undvik bad för att spara varmvatten. Byt till ledlampor, nu om någonsin lönar det sig! En del nätägare debiterar också delvis efter den effekt du tar ut samtidigt, så tänk om möjligt på att fördela din elanvändning, kör inte tvättmaskin, diskmaskin, spis och dammsug samtidigt till exempel.

Om vi försöker att minska vårt energiuttag kommer priserna att sjunka, det tjänar alla på.

Sätt om möjligt av extra pengar i förväg så du har en buffert att ta av när elräkningen kommer. Men får du ändå problem med att kunna betala den allt högre elfakturan, ta kontakt med din elleverantör/nätägare och be att få dela upp fakturan, det brukar beviljas. Det sämsta du kan göra är att låta räkningen förfalla.

Elisabeth Eklo

Konsumentrådgivare på Karlstads kommun

Artikeltaggar

AvtalElElisabeth EkloEnergimarknadsinspektionenEnergimyndighetenKarlstads kommunKonsumentLöner