Efter förlustvalet räcker Sjukvårdspartiets stöd inte för att få plats i nämnderna.
Däremot får partiet en stol i regionstyrelsen – tack vare Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna.
– Det gör att vi får möjlighet att driva en klokare oppositionspolitik, säger regionrådet Marianne Utterdahl (Siv).
Sjukvårdspartiet i Värmland har varit med och styrt landstinget och regionen de senaste tolv åren, som ett av sex partier i Värmlandssamverkan.
Men valet i höstas innebär att partiet förlorar tre av sina sex mandat i regionfullmäktige. Valresultatet räcker inte för att få plats i nämnderna och regionstyrelsen.
Partiet kommer ändå att ha en representant i styrelsen, tack vare en valteknisk samverkan med M, KD och L.
De tre borgerliga partierna kommer däremot inte att ha något politiskt samarbete med sin gamla koalitionspartner.
– Inledningsvis vill vi tre partier som vi känner har mest politiskt, ideologiskt och historiskt gemensamt samarbeta, säger regionrådet Fredrik Larsson (M).
– Sjukvårdspartiet har hela valrörelsen varit tydliga med att de är tvärpolitiska, medan vi betraktar oss som borgerliga.
Att Siv ändå erbjuds en valteknisk samverkan beror på att den styrelseplats partiet därmed får annars hade tillfallit den nya majoriteten med S, V och C, enligt Fredrik Larsson.
– Det blir vinn-vinn.
”Vi får mer insyn”
Även Marianne Utterdahl är nöjd med upplägget.
– Det gör att vi får mer insyn. Regionstyrelsen är väldigt viktig för alla de stora frågorna passerar genom den, säger hon.
Hon säger att Siv diskuterade med de borgerliga partierna om att fortsätta samarbeta även politiskt, men hon tycker att det är bättre att stå på egna ben och profilera partiet.
– Jag tror det är bra för dem och bra för oss. Vi har samarbetat länge med den sidan, men det betyder inte att vi är ett borgerligt parti.
Misslyckanden
Även i kommunpolitiken blev höstens val en dyster historia för Sjukvårdspartiet. I Säffle backade partiet och kommer inte längre att vara en del av majoriteten.
Nysatsningen i Eda gav bara drygt fyra procent av rösterna. Där hamnade toppkandidaten Hans Nilsson i blåsväder i valrörelsen efter att SVT avslöjat att han anlitat svart arbetskraft.
Marianne Utterdahl är ändå nöjd över att Siv lyckades öka sitt stöd i regionvalet jämfört med i våras, när partiet hamnade under spärren i NWT/Novus opinionsundersökning.
– Med tanke på situationen i sjukvården och hur svårt det varit att nå ut med orsakerna och vad vi gör är det ganska logiskt att vi tappade röster.
Hon upplever att det går en våg av förnyelse genom partiorganisationen.
– Vi har fått massa nya förtroendevalda som är sugna på att vara med. Nu gäller det att vi bygger på det och fortsätter växa, men framför allt att vara Sjukvårdspartiet och driva våra frågor.
Träslöjdsläraren som ska laga den värmländska sjukvården: ”Kan inte bli sämre”