Vill ge Fröding ett minimuseum i Kristinehamn: ”Kan utmana Hasse och Tage”

Publicerad:
Torgpumpen på Södra torget kan få en helt ny roll, om Frödingtolkaren Öivind Åsbergs förslag går igenom. Foto: Sandra Österman

En stor skald kan få ett av världens minsta museer – i Kristinehamn.

Frödingguiden Öivind Åsberg föreslår att Gustaf Fröding får flytta in i pumphuset på Södra torget.

– Inget storvulet, men ett litet charmigt museum, säger han till NWT om planerna.

Öivind Åsberg är Frödingtolkare, Frödingguide och Frödingmedaljör. Nu har han lämnat in ett e-förslag till kommunen, om att förvandla det gamla pumphuset på Södra torget till minimuseum.

– Jag har guidat rätt mycket i Kristinehamn de senaste två-tre åren och vi brukar gå från kyrkan till torgpumpen. Jag slogs av att det kunde vara möjligt att göra ett litet Gustaf Fröding-museum av pumphuset, säger han. Jag ser framför mig ett litet sommarmuseum med information och dikter kring Gustaf.

Gick på pumpen

I e-förslaget påminner han om att den store skalden bodde 14 år i Kristinehamn. Det är ett faktum som är föga uppmärksammat i det offentliga rummet i staden.

”Vi har alltså en av Sveriges mest älskade författare, som under 14 år har haft sitt hem här, och som dessutom efter mer än 100 år efter sin död, fortfarande är aktuell”, skriver Öivind Åsberg i sitt e-förslag. Bilden är från bokmässan, där han läste önskedikter av Fröding för besökarna.
”Vi har alltså en av Sveriges mest älskade författare, som under 14 år har haft sitt hem här, och som dessutom efter mer än 100 år efter sin död, fortfarande är aktuell”, skriver Öivind Åsberg i sitt e-förslag. Bilden är från bokmässan, där han läste önskedikter av Fröding för besökarna. Foto: Lena Richardson

– Det står om det på några minnesskyltar och så finns det nån gatstump som heter Frödingsplan, säger Öivind Åsberg, som redan tidigare tagit initiativ för att göra Frödings minne tydligare:

– Jag har försökt tidigare att få tillstånd en skulptur utanför stadshotellet, men där åkte jag på pumpen!

Gustaf Fröding och hans familj bodde i Kristinehamn 1867-1881. ”Gymnasiet gick Gustaf i Karlstad, men var alltid hemma under loven i Kristinehamn”, berättar Öivind Åsberg.
Gustaf Fröding och hans familj bodde i Kristinehamn 1867-1881. ”Gymnasiet gick Gustaf i Karlstad, men var alltid hemma under loven i Kristinehamn”, berättar Öivind Åsberg. Foto: PRESSENS BILD

Mitt framför ögonen

Den här gången hoppas han det ska gå bättre och han har full uppbackning från Frödingsällskapet.

Fredrik Höglund, vice ordförande i sällskapet, är entusiastisk:

– Pumphuset på södra torget hade Fröding mitt framför ögonen när han bodde i Kristinehamn. Många av hans dikter kretsar kring torgpumpen. Det kan bli ett centrum för Frödings Kristinehamnsdiktning, vilket gör det märkvärdigt i sig och ett bra sätt att sprida kunskap om både Fröding och Kristinehamn.

Utmanare till Hasse och Tage

Går planen i lås får Kristinehamn ett av Sveriges minsta museer, vilket förstås i sig skulle vara en attraktion.

– Det kan göras väldigt charmigt och trevligt, säger Öivind Åsberg och räknar med att tre till fem besökare ska få plats samtidigt.

– Hasse och Tage-museet i Tomelilla sägs ju vara världens minsta. Det här skulle kunna bli en utmanare! säger Fredrik Höglund.

"Ett bra sätt att sprida kunskap om både Fröding och Kristinehamn”, tycker Fredrik Höglund, vice ordförande i Frödingsällskapet, om pumphusidén.
"Ett bra sätt att sprida kunskap om både Fröding och Kristinehamn”, tycker Fredrik Höglund, vice ordförande i Frödingsällskapet, om pumphusidén. Foto: Lena Richardson

– De har 17-18 kvadratmeter, vi är mycket mindre! säger Öivind som dock påpekar att det är två olika sorters museer: det i Tomelilla är ett filmmuseum.

Ett husess i rockärmen

Hur det ser ut inne i pumphuset idag har förslagsställaren inte full koll på. En tjänsteman han frågade sa att det finns något slags cistern därinne.

Öivind Åsberg har dock ett ess i rockärmen, ifall pumphuset av någon anledning inte skulle fungera som museibyggnad rent praktiskt:

– Vi har ju två gamla hus där. Precis bredvid pumphuset finns ett annat av samma sort, där det bland annat varit kiosk tidigare.

”Finns ett brett stöd”

E-förslaget ligger nu på kommunens hemsida för omröstning. Regelverket säger att om ett förslag får 50 röster, kommer det upp till politisk behandling. I skrivande stund har Öivind Åsbergs förslag nått 22 röster, men tiden för att rösta löper ut först den 19 december.

– Klart att jag kommer upp i 50! Det är ju bara några dagar det legat ute, säger Öivind Åsberg trosvisst.

Gustaf Fröding har skrivit om pumphuset bland annat i dikten Torgpumpen.
Gustaf Fröding har skrivit om pumphuset bland annat i dikten Torgpumpen. Foto: NWT-arkiv

Enbart kommuninvånare i Kristinehamn får rösta, men Fredrik Höglund, som bor i Karlstad, håller tummarna:

– Öivind är initiativtagare, men naturligtvis stöttar vi förslaget. Det finns ett brett stöd!

Så din hälsning till kristinehamnarna blir...

– Att de ska lyssna på förslaget och verkligen se till att de sprider kunskapen om att Kristinehamn är Frödings barndomsstad. Det vore ett bra sätt att lyfta fram honom i det offentliga rummet.

Öivind Åsbergs e-förslag om pumphuset ligger ute för omröstning till mitten av december.
Öivind Åsbergs e-förslag om pumphuset ligger ute för omröstning till mitten av december. Foto: Sandra Österman
Frödings 162:a födelsedag firades med poesi, visor och ett kulturellt Kinderägg

Artikeltaggar

FrödingsplanGustaf FrödingHasse och Tage-museetKarlstadKristinehamnKristinehamns kommunLitteraturMedborgarförslagMuseumNöje/KulturÖivind ÅsbergPoesiSamhälleSkulpturerTurism

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare