Hoppa till huvudinnehållet

Stadshuset svämmar över – inställd vårdtid igen för Kjell-Åke, 78: ”En skandal”

Publicerad:
Kjell-Åke Kästel, 78, drabbades av översvämningen i stadshuset under tisdagen.
Kjell-Åke Kästel, 78, drabbades av översvämningen i stadshuset under tisdagen. Foto: Viktor Sunnemark

Översvämning i stadshuset.

Då drabbas patienterna på vårdmottagningen på bottenvåningen.

Problemen har gjort att Kjell-Åke Kästel, 78, fått sina besök uppskjutna två gånger.

– Det är ett slag i magen, säger han.

Region Värmlands ortopedtekniska avdelning ligger på entreprenad hos Teamolmed, som sedan i mars i år har sina lokaler på plan ett i stadshuset i Karlstad.

En byggnad som varit i stort medialt fokus de senaste åren. Stadshusaffären har varit både omskriven och kritiserad.

I samband med ombyggnationen har stadshuset dessutom problem med vattenläckor och översvämningar.

Teamolmed, som driver Region Värmlands ortopedtekniska avdelning, fick stänga under tisdagen på grund av översvämning i stadshuset.
Teamolmed, som driver Region Värmlands ortopedtekniska avdelning, fick stänga under tisdagen på grund av översvämning i stadshuset. Foto: Viktor Sunnemark

För Karlstadsbon Kjell-Åke Kästel har det inneburit att två av hans besök blivit framflyttade.

Senast på tisdagen när han skulle han ha hämtat ut sin nya ortos, ett hjälpmedel som får hans förlamade ben att fungera. Tidigt på morgonen fick han beskedet att han liksom alla andra patienter inte kunde komma.

”Det är väldigt frustrerande”, säger Kjell-Åke Kästel.
”Det är väldigt frustrerande”, säger Kjell-Åke Kästel. Foto: Viktor Sunnemark

– De ringde strax efter klockan sju och talade om att jag inte kan komma. Det forsade in vatten, säger Kjell-Åke Kästel.

Hans gamla ortos behöver bytas ut och han hade sett fram emot att byta. Något han väntat på sedan i maj – och nu får han ha tålamod i ytterligare två veckor.

– Det är väldigt frustrerande. Jag kan gå med den gamla, men den är inte hundraprocentig om man säger så. Jag skulle äntligen få slippa det här gamla skrället.

Hur känns det att behöva vänta?

– Det är grymt. Jag är inte den som sitter och rullar tummarna, jag är väldigt rörlig för övrigt, så det är ett slag i magen. En skandal.

Tredje gången

Det är tredje gången Teamolmed tvingas ställa in alla bokade besök. Även två dagar i september skedde det på grund av vattnet.

– Det kommer regnvatten från bygget ovanför och det har droppat från taken och blivit blött på golvet, säger verksamhetschefen Erling Larsson.

Erling Larsson är verksamhetschef på Teamolmed.
Erling Larsson är verksamhetschef på Teamolmed. Foto: Viktor Sunnemark

Han uppskattar att 20 till 30 patienter drabbades av att mottagningen fick hålla stängt på tisdagen. Bolaget ser allvarligt på händelserna.

– Vi tar emot och sköter alla akuta ärenden. Men de som inte är akuta, de går inte att göra på patientsäkert och professionellt sätt.

Kan kräva ersättning

Enligt Erling Larsson för Teamolmed diskussioner med både Kvalitetsbygg som bygger på stadshuset och fastighetsägaren Almen 21 fastigheter.

– Vi har en dialog om ersättning men det är svårt att göra det helt klart förrän vi vet omfattningen, säger han och fortsätter:

– Det är jobbigt och allvarligt för personalen, med en tuff arbetsmiljö.

Enligt Martin Bernsten, operativ chef på byggherren Kvalitetsbygg, beror problemen på omvärldsfaktorer.

”Det läcker för att vi inte lyckats få tätt med takarbeten då pandemi och krig har skapat problem i våra leveranser som gör att tidplanen knuffats framåt tyvärr”, skriver han i ett sms.

Kvalitetsbygg samarbetar med ”två sakkunniga bolag” och har möte med dem under onsdagen.

”För att följa upp och revidera plan för att evakuera all fukt ut ur huset, torka ut allt och återställa så att vi säkerställer att ingen fukt byggs in och att vi kan överlämna projektet med rätt kvalité”.

NWT har förgäves sökt Almen 21 fastigheters ordförande Mikael Solberg.

Artikeltaggar

Bostad och byggenFastigheterKarlstadMikael SolbergÖversvämningarRegion VärmlandVård och omsorgVattenVattenläckor

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.