Hoppa till huvudinnehållet

Så kan röda teglet på CSK användas i nya jättebygget

Publicerad:
Centralsjukhuset i Karlstad ska byggas om. Kanske kommer tegel från de gamla husen att användas i de nya.
Centralsjukhuset i Karlstad ska byggas om. Kanske kommer tegel från de gamla husen att användas i de nya. Foto: Lisa Olaison

När Centralsjukhuset i Karlstad byggs om för 7 miljarder kronor kan det gamla bokstavligen bidra till att bygga det nya.

Regionen kan återanvända tegel från de gamla husen i de nya.

Hållbarhet är centralt när CSK ska byggas om och byggas till. Det gäller både material, energi, inre och yttre miljöer.

På tisdagen sa regionstyrelsen ja till ett hållbarhetsprogram för jätteprojektet. Det rymmer allt från växtlighet till återbruk och minimerad klimatpåverkan. Men vad som går att uppnå i praktiken är oklart än så länge.

– Väldigt mycket i hållbarhetsprogrammet handlar om vad vi vill sträva efter. Det är ju inte så att det finns en färdig aktivitetsplan kopplad till det än, säger regionens fastighetschef Annette Andersson.

Men åtminstone en konkret detalj ligger redan på bordet.

– Ett exempel vi har pratat om är att använda återbrukat tegel i fasaden. Vi tycker att det kan bli snyggt, men också att det skulle kännas bra att återanvända teglet där.

Annette Andersson, fastighetschef i Region Värmland.
Annette Andersson, fastighetschef i Region Värmland. Foto: Øyvind Lund

Vilka material som ska användas i övrigt är inte beslutat.

– Vi försöker välja material med lägre klimatavtryck.

Gynnar pollinatörer

Hållbarhetsprogrammet innehåller en rad målsättningar. Allt från att de nya lokalerna ska göra att det går att ge så effektiv vård som möjligt till en utformning som bidrar till biologisk mångfald och är bra för pollinerande insekter.

Tanken är också att de gröna ytorna på området ska bidra till att minska risken för översvämningar.

Andra mål handlar om att konstruktioner och system ska ha lång livslängd och vara lätta att underhålla och reparera och att vården ska skapa så lite avfall som möjligt.

Artikeltaggar

Annette AnderssonBiologisk mångfaldCentralsjukhuset i KarlstadHållbarhetKarlstadKlimatpåverkanMiljöÖversvämningarRegion VärmlandRegionstyrelsenVäder

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.