I två dagar besöker H.K.H. prins Carl Philip och H.K.H. prinsessan Sofia Värmland. Besöket fokuserar den här gången på förnybar energi, hållbar produktion, inkludering och informationspåverkan.
Prins Carl Philip och prinsessan Sofia börjar sitt Värmlandsbesök med en invigningsceremoni av vindpark Knöstad i Säffle kommun.
– Det är väldigt intressanta besök, som alltid i Värmland, och viktiga frågor, säger prins Carl Philip.
Många besökare har kommit till invigningen, som är öppen för allmänheten och där det bjuds på korv med bröd och dricka.
Första invigningstalare var Klas Lomberg, Sverigechef för Eurowind som står bakom vindpark Knöstad.
– Grön. förnybar energi är nödvändig för att säkra vår energiförsörjning. En ökad produktion från oss kan också hjälpa andra i Europa att inte vara beroende av gas och olja från regimer som inte delar våra värdegrunder, säger han och berättar om de åtta vindkraftverken som nu står på plats.
– Med en totalhöjd på 200 meter och de längsta rotorbladen som tillverkats på 85 meter är det här de största vindkraftverken som finns tillgängliga globalt och de största i Sverige. Så jag vill tacka alla samarbetspartners och markägare som varit helt avgörande för det här projektet.
Därefter talade Dag Rogne (C), kommunstyrelsens ordförande i Säffle, som är ”hedrad av så fint besök och vikten av vindpark Knöstad för Säffle kommun, Värmland och Sverige”.
Även landshövdingen Georg Andrén pratade om vikten av tillgång till förnybar, hållbar energi och att vi är ”mitt i steget i omställningen för nuläget och framtiden”.
– Det är lätt att känna sig liten när man står under de här 200 meter höga verken med 85 meter långa rotorblad. Det är inte bara konstruktionerna som är stora utan också det att de skapar förnybar och fossilfri elförsörjning”, säger prins Carl Philip och klipper bandet med orden:
– Invigningen är ett viktigt steg, stort lycka till och härmed förklarar jag vindpark Knöstad för invigt.”
Prinsparet får därefter på sig varsin hjälm och går in i ett av de åtta vindkraftverken för att se hur de ser ut inuti.
Det finns en liten hiss i vindkraftverket som tar två personer och går ända upp. Men prinsparet fick inte åka upp idag – det skulle ta för lång tid med 15 minuter enkel väg.
Se när prinsparet anländer här:
Prinsparet äter sedan lunch i Kungskvarnen i Borgvik, Grums kommun, innan de besöker Grums bibliotek.
Där träffar de barn och unga som är med i ett högläsningsprojekt och ungdomsprojektet Tillitsbyrån delar sina erfarenheter.
Genom högläsningsprojektet, som ska skapa läsande förebilder för demokratins skull, blev lärare inbjudna till riksdagen förra veckan för ett dela med sig av projektet under ett lunchmöte.
De pratar om prinsparets stiftelse Lajka, om ungas liv på nätet, och hur man skyddar sig mot näthat. Något de jobbar med mycket i bland annat högläsningsprojekt på skolan.
Sedan fick de ställa frågor till prinsparet.
På Lucas Perssons fråga om de gått runt i pyjamas en hel dag, svarar prins Carl Philip:
– Nej, tyvärr inte.
Och prinsessan Sofia:
– Jag tjatar på honom, men han är dålig på det.
Och vad gör prinsparet när de är lediga?
– Vi har tre barn på 6, 5 och 1,5 år så då är vi mest med våra barn, säger prinsessan Sofia.
På NWT:s fråga om vad de tar med sig från den här dagen är svaret entusiastiskt.
– Vi började med en viktiga energifrågan där varje del, vind, sol, biogas kommer att behövas. Och frågan fortsätter vara viktig med olika lösningar, vad man kan göra själv och vad samhället behöver göra när det behövs mer el, säger prins Carl Philip.
– Sedan har vi träffat dessa unga, otroliga, kloka, nyfikna och lösningsorienterade barnen som är vår framtid. Det är gynnsamt att lita på dem och låta dem få vara med och påverka, säger prinsessan Sofia.
– Det är alltid spännande under länsbesöken och det ska bli väldigt spännande imorgon också, säger prins Carlo Philip.
På tisdag kväll är det middag med inbjudna gäster i residenset i Karlstad.
På onsdag besöker prinsparet MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, där även representanter från Myndigheten för psykologiskt försvar och Plikt- och prövningsverket finns med i Karlstad. På eftermiddagen besöker de företaget och fabriken Ballograf i Filipstad.