Hoppa till huvudinnehållet

Kan män amma? RFSL:s svar efter den omtalade bilden

Publicerad:
Foto: RFSL

Vem är det som ska amma?

Frågan – illustrerad med en bild – med budskap om samamning har väckt debatt på sociala medier.

Men vad är egentligen samamning?

Och kan en man, som flera tolkat bilden, amma?

RFSL svarar.

Det är i RFSL utbildningsmaterial om HBTQ-kompetens för de som arbetar med nyblivna föräldrar som illustrationen för den omtalade bilden används.

Region Värmland delade bilden på sitt Instagramkonto häromdagen tillsammans med en text om samamning – vilket skapade en storm på sociala medier om att bilden var alldeles för woke.

Woke-raseriet mot Region Värmland efter amningsbilden: ”Så jävla sjukt”

Vad är samamning?

Men vad är samamning egentligen?

RFSL som står bakom bilderna och utbildningsmaterialet väljer att svara via mail:

– Samamning innebär att fler än en förälder ammar sitt barn. Det kan också kallas delad amning eller dubbelamning och kan ske på flera olika sätt. Den förälder som fött barnet kan ofta amma, men i många par kan en annan förälder också göra det. Då kan man få hjälp att sätta igång mjölkproduktionen så att båda kan finnas till hands för barnet och ge tröst. Många föräldrar tycker att det är ett bra sätt att bygga närhet till barnet, för föräldrar som inte har en genetisk koppling till barnet kan det vara särskilt viktigt, säger Anna Nordqvist, sakkunnig i familjefrågor på RFSL.

Vilka kan få igångsatt amning och amma ett barn man inte själv har fött?

– Att sätta igång en mjölkproduktion gör man själv, antingen genom att använda en manuell eller elektrisk pump eller genom att handmjölka. Det handlar väldigt sällan om att få läkemedel utskrivet.

Hur funkar det?

– Det är möjligt att sätta igång en mjölkproduktion oavsett om man varit gravid eller inte. Det kan ta allt från fyra dagar till sex veckor att börja producera bröstmjölk genom att pumpa eller handmjölka, oberoende av om man varit gravid eller inte. Den som fött och ammat ett äldre barn och har lite mjölk i brösten behöver inte nödvändigtvis arbeta upp en större produktion än den som redan finns där, men det är också möjligt att pumpa igång en större produktion om man vill.

På Twitter och andra sociala medier har flera debatterat om det är en man som bilden illustrerar använder en bröstpump och räcker upp handen på frågan om vem som ska amma.

”Kan män amma?”

Något som RFSL kommenterade till NWT under måndagen:

– Bilden är tänkt att föreställa ett samkönat kvinnopar, men kan även vara öppen för fri tolkning kring personernas könsidentitet, säger Anna Nordqvist sakkunnig i familjefrågor på RFSL, i ett mail till NWT.

Kan män amma?

– I vårt material om amning riktar vi oss till samkönade kvinnopar men också transpersoner. Det går att amma även om man inte varit gravid.

Artikeltaggar

AmningFamiljRegion VärmlandRFSLTwitter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.