Hyresgäster kan nästa år få en historiskt hög hyreshöjning på runt 9 procent i Värmland.
Det är Fastighetsägarnas förslag.
Inflation och höga räntor har satt den nya förhandlingsmodellen i nytt ljus.
– Det finns folk som inte kommer ha råd med de här hyreshöjningarna, om yrkandet skulle gå i mål. Då får folk helt enkelt flytta, säger Henrik Woxlin från Hyresgästföreningen.
Förhandlingarna om nästa års hyresnivåer är igång. På förhandlingsbordet har branschorganisationen Fastighetsägarna lagt ett historiskt sett högt bud på i snitt 8,78 procent i hyreshöjning i Värmland.
Jämfört med hyreshöjningen 2021, som hamnade på 1,71 procent, så handlar det om en kraftig ökning.
– Det är någonting som jag aldrig varit med om under tiden som jag jobbat på Hyresgästföreningen och det är 15 år, säger Henrik Woxlin.
Privatekonomiskt utmanas värmlänningarna just nu av en hög inflation på 9,7 procent, samt ökade kostnader för mat, el, uppvärmning och drivmedel.
– Någonstans är det en mänsklig rättighet att bo. Det finns folk som inte kommer ha råd med de här hyreshöjningarna, om yrkandet skulle gå i mål. Då får folk helt enkelt flytta. Jag menar, vart ska man ta vägen i bostadsbristens Karlstad?
Ny modell
Förslaget om den kraftiga hyreshöjningen har inte med inflationen att göra – inte direkt i alla fall, menar Fastighetsägarnas vd Rikard Ljunggren.
Orsaken är att spelplanen, hur parterna förhandlar fram den årliga hyreshöjningen, har förändrats i grunden.
Överenskommelsen sattes i somras mellan Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna Allmännyttan.
Nu ska hyreshöjningen baseras på den samhällsekonomiska utvecklingen, mätt i fem olika parametrar – varav ränteläget är ett.
– På så sätt är den här trepartsöverenstämmelsen bra. Den säger att det är de här fem faktorerna som vi ska förhandla kring, så vi är absolut nöjda med det. Sedan är det så att vi i år provtrycker den här modellen under ett år som är lite mer speciellt än vad andra år har varit.
Mindre marginaler
Henrik Woxlin tycker att hyresvärdarna borde ta en större del av den ekonomiska bördan under den höga inflationen.
– De borde kunna göra mer och de har varit väl kompenserade genom åren i tidigare förhandlingar just för en sådan här situation, säger han.
Att hyresvärdarna skulle sitta med stora marginaler håller Fastighetsägarnas vd inte med om. Snarare tvärtom.
Han beräknar att kostnadsutvecklingen för fastighetsägare har legat på runt 30 procent sedan 2016.
– Historiskt sett har hyresutvecklingen varit väldigt låg, den har legat under inflationen de senaste åren. Det innebär att hyresgästen har fått en realt sett hyressänkning. Det gör också att hyresvärdarna inte har kompenserats för den kostnadsutvecklingen som varit de senaste åren. Så man går in i ett extremt läge med väldigt små marginaler, säger Rikard Ljunggren.
Han betonar att de senaste årens lågränteläge har gjort att många fastigheter ökat i värde, men det handlar om pengar som inte kan betala räkningarna.
– Man kan inte glädjas åt att huset är värt mycket, men du har inte pengar att betala dina leverantörer. Då är det enda sättet att få loss de pengarna att sälja fastigheten, man kan inte ta lån för att betala räntor eller fjärrvärme.
Kan du förstå att det kan uppfattas som orättvist av en hyresgäst som ser förslag om hyreshöjning på runt 9 procent och sedan inflationssiffran på närmare 10 procent?
– Jag har full förståelse för att man tycker att 10 procent är en hög hyreshöjning, och det är det historiskt sett för man har vant sig vid låga hyresjusteringar. Men jämför vi med vad andra bostadskonsumenter drabbad av just nu, fördubblingar på räntor som slår kanske både på dina egna lån och bostadsrättsföreningens lån, du har höjda kostnader för uppvärmning och taxor. En genomsnittlig hyresgäst med en trea i landet skulle få 700 kronor i höjning.
Rikard Ljunggren bekräftar ändå Hyresgästföreningens bild av att vissa hushåll inte kommer klara av höjningen.
– Man ska absolut inte negligera att det finns enskilda hushåll där det här inte går ihop. Och för de hushållen så behöver det naturligtvis finnas ett stöd från samhällssidan. Det är ingen som ska behöva lämna sina hem på grund av att man får en hyreshöjning. Det handlar om enskilda hushåll, de allra flesta har nog ganska stor förståelse för att kostnadsökningarna som drabbar fastighetsbranschen måste någonstans kompenseras på hyressidan.
Kommer hyreshöjningar på den här nivån bli det nya normala?
– Så länge vi har den utvecklingen så kommer det naturligtvis återspeglas i de hyresnivåer som vi från hyresvärdarnas sida vill förhandla. Men går vi in i en recession och räntorna kryper ner mot minusnivåer igen, då klart då har du ett annat läge och det ska också återspeglas i den här modellen.