Hoppa till huvudinnehållet

Woke-raseriet mot Region Värmland efter amningsbilden: ”Så jävla sjukt”

Publicerad:
Bilden har rönt stor uppmärksamhet på sociala medier. Skärmklipp från Region Värmlands Instagram.
Bilden har rönt stor uppmärksamhet på sociala medier. Skärmklipp från Region Värmlands Instagram. Foto: Region Värmland

Vem är det som ska amma?

Frågan – illustrerad med en bild – upplagd på Region Värmlands Instagram har skapat en storm på sociala medier.

”Det här är så woke och världsfrånvänt krystat att man blir helt matt.”

Nu svarar Region Värmland.

Under söndagen la Region Värmland upp en bild på sin Instagram:

Och snabbt blev det omdebatterat i kommentarsfältet och på Twitter.

”Ni har tappat förståndet helt. Ni är ju hur knäppa som helst.”

”Men så sjukt! Det här är så woke och världsfrånvänt krystat att man blir helt matt.”

Nu kommenterar Region Värmland saken och berättar att deras Instagramkonto går runt bland de olika verksamheterna. Förra veckan styrde förlossningen över kontot och passade då på, i samband med att det var nordiska amningsveckan, lyfta amningen som tema.

– Det här var ett inlägg som publicerades om så kallad samamning. Bilden som användes har väckt en viss uppmärksamhet. Vi har fått en del arga kommentarer och frågor om varför vi har valt att använda den här bilden, säger Hedvig Bergenheim, kommunikationsdirektör på Region Värmland och fortsätter:

– Anledningen till att vi använde den är för att den ingår i ett utbildningsmaterial från RFSL som riktar sig till hur man kan upplysa till exempel samkönade par om samamning och inducerad amning.

Hedvig Bergenheim, kommunikationsdirektör på Region Värmland.
Hedvig Bergenheim, kommunikationsdirektör på Region Värmland. Foto: Lisa Olaison

Det råder debatt om hur man ska tolka bilden. Är det ett samkönat par bilden illustrerar, eller kan man tolka det som en man?

– Det är väl framförallt till samkönade par man vänder sig. Hur man tolkar den bilden ligger i betraktarens öga, men själva bilden handlar om att man vill öka uppmärksamheten kring samamning. Att även den andra partnern i ett förhållande kan amma. Men det är frågor att ställa till vården, jag är inte expert på samamning.

Vad har eran reaktion varit på att det blivit så omdebatterat på sociala medier?

– Amning väcker känslor på många olika sätt, verkar det som. Samtidigt har vården ett uppdrag om att jobba med alla olika målgrupper.

Många kommenterar att bilden symbol är överdrivet woke, vad tycker ni om det?

– Det är alltid i betraktarens öga så att säga.

Ser du något överdrivet med bilden?

– Jag tycker att det är väldigt bra att vi har verksamheter som anstränger sig för att jobba för att nå ut till hela befolkningen och så många målgrupper som möjligt. Jag tycker att det är bra att vi har en sjukvård som försöker jobba jämlikt, det ligger i deras uppdrag, säger Hedvig Bergenheim.

RFSL svarar: ”Fri tolkning”

Även RFSL ger sin syn på omdebatterade bilden till NWT.

– Illustrationen kommer från ett kunskapsstöd kring hbtq-kompetens som RFSL tagit fram och som riktar sig till yrkesverksamma som möter blivande och nyblivna föräldrar.

– Bilden är tänkt att föreställa ett samkönat kvinnopar, men kan även vara öppen för fri tolkning kring personernas könsidentitet, säger Anna Nordqvist sakkunnig i familjefrågor på RFSL, i ett mail till NWT.

Fotnot: Begreppet woke är, enligt Wikipedia, ”en politisk term som uppstått i USA som beskriver en uppvisad medvetenhet om frågor som rör jämlikhet mellan raser och mellan kön, samt social rättvisa”.

Artikeltaggar

AmningInstagramNyheterRegion VärmlandRFSLTwitter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.