Hoppa till huvudinnehållet

Orolig värld kräver en aktiv FN-politik

Publicerad:
Ett starkt FN och en stark svensk röst i FN krävs mer än någonsin för att hantera utmaningarna i vår omvärld och värna vår och andras fred och frihet, skriver Annelie Börjesson med flera.
Ett starkt FN och en stark svensk röst i FN krävs mer än någonsin för att hantera utmaningarna i vår omvärld och värna vår och andras fred och frihet, skriver Annelie Börjesson med flera. Foto: Johan Nilsson/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Aktivt svenskt FN-engagemang – inklusive bidrag till det långsiktiga bistånd som kanaliseras genom FN – stärker säkerheten och tryggheten även för oss som lever i Sverige, skriver Annelie Börjesson med flera.

Sveriges nye statsminister Ulf Kristersson (M) tillträder i en tid av internationell oro. Kriget i Ukraina påverkar säkerheten för alla som bor i vårt land. Pandemin får stora konsekvenser för de mest utsatta men också för människor i rika länder. Den globala uppvärmningen orsakar rekordvärme, skogsbränder och översvämningar.

Svenska FN-förbundet tillfrågade inför valet samtliga riksdagspartier om deras syn på FN och på biståndet. Att FN ska vara en stark organisation är en utbredd uppfattning liksom hållningen att FN bör reformeras för att möta framtidens krav. Svaren är glädjande. FN-arbetet är beroende av medlemmarnas politiska och ekonomiska stöd. Aktivt svenskt FN-engagemang – inklusive bidrag till det långsiktiga bistånd som kanaliseras genom FN – stärker säkerheten och tryggheten även för oss som lever i Sverige.

Rysslands invasion av grannlandet Ukraina har i FN fördömts av en stor majoritet av världens länder. Ännu tydligare fördömdes Rysslands annektering av fyra ryskockuperade områden nyligen. Att trycket på Ryssland upprätthålls signalerar att andra auktoritära regimer – Kina, Nordkorea – ska avhålla sig från att följa Putins exempel. Globala normer, som försvar för folkrätten och FN-stadgan, sätts i FN som är unikt även som mötesplats och aktör.

Så skriver du en debattartikel

Sverige har under drygt sju decennier som FN-medlem drivit de frihetliga och demokratiska värden som också är grunden för bland annat EU-samarbetet. Också dessa universella värden behöver försvaras mot bakgrund av att demokrati och mänskliga rättigheter är på tillbakagång även i västvärlden.

Över 100 000 svenskar har haft uppdrag i FN – från insatser i det fredsfrämjande och humanitära arbetet till generalsekreterarämbetet. Som medlem i FN:s säkerhetsråd har Sverige verkat för konfliktförebyggande, jämställdhet, humanitära frågor och kontakter med civilsamhället. Allt detta har gett Sverige inflytande i världsorganisationen.

Svenska FN-förbundet och våra lokalföreningar i hela landet bidrar genom FN-information, utbildning och insatser för demokrati i Östeuropa och flickors rättigheter i Afrika till kunskap och engagemang i FN-frågorna. Vi samlar enskilda, organisationer, skolor och företag som vill att Sverige ska vara en stark internationell röst även i fortsättningen.

När omvärlden flyttar in i våra vardagsrum behöver Sverige tala klarspråk om massförstörelsevapen, jämställdhet och i kampen mellan demokratier och diktaturer. Vi ser fram emot att fortsätta dialogen med våra folkvalda i kommuner och riksdag – och med Sveriges nya regering. Ett starkt FN och en stark svensk röst i FN krävs mer än någonsin för att hantera utmaningarna i vår omvärld och värna vår och andras fred och frihet.

Annelie Börjesson

Ordförande i Svenska FN-förbundet

Christer Gustavsson

Ordförande i Karlstads FN-förening

Tedde Gyllenstedt

Ordförande i Kristinehamns FN-förening

Fred Kiberu Mpiso

Ordförande Karlskoga-Degerfors FN-förening

Eva Hallström

Ordförande i Värmlands läns FN-distrikt

Ann-Mari Lannge

Torsby FN-förening

Artikeltaggar

Annelie BörjessonBiståndDebattDemokratiEUFNKinaMänskliga rättigheterNordkoreaPolitikRiksdagenRysslandSvenska FN-förbundetSveriges regeringUkrainaUlf KristerssonUtrikespolitikVladimir Putin