Lyssna på Edward Blom

Mat & dryck
PUBLICERAD:
Edward Blom har rätt.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Att avskaffa alkoholmonopolet är inte en akut fråga, så det är fullt rimligt att den nytillträdda regeringen prioriterar annat. Men innan denna mandatperiod har tagit slut är det hög tid att Ulf Kristerssons ministär tar tag i denna rest från ett Sverige präglat av förmynderi.

Tidöavtalet som låg till grund för den nya högerregeringen handlar mycket om lag och ordning, vilket är bra. Tvärtemot vad kritiker hävdar kommer de utlovade reformerna att skapa förutsättningar för ett samhälle präglat av större frihet. Att exempelvis våga gå hem från krogen eller våga låta barnen åka buss hem från fotbollsträningen utan rädsla att utsättas för brott innebär att vår tillvaro blir friare.

Ordning och reda ger goda förutsättningar för frihet. Men regeringen får inte stanna där utan måste även ta sikte mot frihetsreformer som inte täcks av Tidöavtalet. En sådan är att skrota Systembolagets monopol.

Om detta skrev nyligen den folkkäre gastronomen och kulturhistorikern Edward Blom i en essä i nättidningen Smedjan (14/10). Blom inleder med att konstatera att normaltillståndet borde vara ”att staten inte driver affärsverksamhet och att monopol inte existerar”. Det är egentligen ett tillräckligt starkt argument bara det, men Blom listar sju skäl till att vi borde avreglera detaljhandeln av alkoholhaltiga drycker.

Att spontaniteten förstörs är Bloms första punkt. Detta är nog ett av de vanligaste argumenten när människor kritiserar den rådande ordningen. Att inte kunna köpa en flaska rött vin en söndag är helt enkelt irriterande. Blom konstaterar att det finns gott om ”Bror Duktig-typer” som då invänder att man måste kunna planera när och vad man skall dricka.

Men i grunden speglar detta försvar av Systembolaget en tämligen outvecklad syn på mat och dryck. För visst kan alla se till att ha alkohol av något slag hemma. Men när du plötsligt står i matbutiken en söndag och det är rea på en viss råvara är det inte säkert att du har dryck hemma som passar just till den maten du då funderar på att tillaga.

I en tid när vi uppmanas att vara klimatsmarta och minska svinnet, exempelvis genom att köpa mat som börjar närma sig sitt bäst före-datum, borde vi välkomna att människor är flexibla med vad de lägger i varukorgen. Men samtidigt vill dessa personer kunna servera en välkomponerad måltid.

Blom pekar också på att varken sortimentet eller kvaliteten är så bra som Systembolaget vill ge sken av – en bild som de lägger stora summor på att förmedla genom marknadsföring. Just kvaliteten var även något som Per Gudmundson skrev om på Svenska Dagbladets ledarsida (31/7 2014).

Han berättade där om hur Systembolaget valde bort färdiggjord Bellini (persikojuice blandat med mousserande vin) från en italiensk producent och i stället satsade på en dryck som av en vinsajt liknades vid ”dålig duschcreme med smak av Hubba Bubba”. Gudmundson konstaterade att ”i praktiken slår monopolet ut småföretagares kvalitetsdrycker för att i stället fylla hyllorna med vinsurrogat i bag-in-box från storfabrikörer”.

Hur alkoholmonopolet omöjliggör gårdsförsäljning samt att monopol föder korruption, är andra argument från Blom. Men frågan är om inte den sjunde och sista punkten i Bloms lista är den som mest av allt sammanfattar frågan: ”Svenskarna måste få vara vuxna”.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.