Hoppa till huvudinnehållet

Kränkningar och mobbning på byggarbetsplatser i Värmland: ”Djupt oroande”

Publicerad:
Mobbning och kränkningar vanligt på byggarbetsplatser i Värmland. Genrebild.
Mobbning och kränkningar vanligt på byggarbetsplatser i Värmland. Genrebild. Foto: Samuel Pettersson/TT

Byggnadsarbetare vittnar om kränkningar och mobbning på arbetsplatsen – där chefen är en av dem som mobbar i en majoritet av fallen.

På ett stort antal arbetsplatser i Värmland kommer nu Byggnads genomföra kontroller, med särskilt fokus på att göra upp med machokulturen i branschen.

– Den psykosociala arbetsmiljön är lika viktig som den fysiska och ska vi nå en jämställd byggbransch måste det här bli bättre, säger Ann-Katrin Hedgren, ordförande för Byggnads Örebro-Värmland.

En färsk undersökning från fackförbundet Byggnads visar på stora brister i byggnadsarbetarnas psykosociala arbetsmiljö – sex av tio upplever att det förekommit kränkningar på arbetsplatsen. Bland de 94 Värmlandsmedlemmar som deltog i undersökningen svarade hela 55 procent att det någon gång under de senaste åren förekommit kränkande handlingar.

– Det här är helt oacceptabla siffror och måste bli en varningsklocka för branschen. En osund machokultur leder inte bara till att många mår dåligt, det ökar också riskerna i den fysiska arbetsmiljön. Ska vi kunna rekrytera och behålla personal måste den psykosociala arbetsmiljön prioriteras högre. Bristen på kontroller och sanktioner gör att företag som inte tar sitt ansvar helt kan smita under radarn, säger Ann-Katrin Hedgren, i ett pressmeddelande.

Ann-Katrin Hedgren, ordförande i fackförbundet Byggnads Värmland-Örebro.
Ann-Katrin Hedgren, ordförande i fackförbundet Byggnads Värmland-Örebro. Foto: Julia Olsson

Rutiner gör skillnad

Totalt har Byggnads frågat 3 800 medlemmar över hela landet om hur de upplever den psykosociala arbetsmiljön. I Värmland svarar två av tio att de själva har utsatts för mobbning. Majoriteten uppger dessutom att chefen varit delaktig i den kränkande särbehandlingen eller mobbningen.

– Att chefer i så hög utsträckning är en del av problemet är djupt oroande och något arbetsgivarna måste ta på allvar. Det borde vara en rejäl tankeställare för hela branschen.

Undersökningen visar också att rutiner gör stor skillnad där arbetssituationen är betydligt bättre på de företag som följer föreskriften. På företag som inte följer någon del av föreskriften är det i jämförelse tio gånger större risk att bli mobbad och åtta gånger större risk att bli kränkt. Det är även tre gånger större risk att man inte får den hjälp man behöver om man har blivit utsatt.

– All nödvändig lagstiftning finns redan på plats, men det är uppenbart att den inte följs. Här måste arbetsgivarna göra mer.

Besöker 70 arbetsplatser

Under måndagen inleder Byggnads landsomfattande arbetsplatsbesök för att granska arbetsmiljön. I Värmlands län besöker förbundet sammanlagt 70 arbetsplatser under veckan.

– Vi vet sedan tidigare att den här typen av specialkontroller ger resultat. Jag vill se en nivåhöjning i arbetsmiljöarbetet i hela Värmlands län.

Under förra året gjordes motsvarande kontroller på 67 arbetsplatser i Värmland med fokus på ergonomi och arbetsmiljö – 27 av dem uppvisade då brister.

– Resultaten i Värmland förra året var allt annat än tillfredsställande. Att så här många arbetsplatser uppvisar brister är inte acceptabelt. Nu gör vi en kraftsamling för att skapa en byggbransch där alla trivs och mår bra, säger Ann-Katrin Hedgren.

Artikeltaggar

ArbeteArbetsplatserBristerByggnadsKränkningarMobbningVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.