Hoppa till huvudinnehållet

Mäklare om marknaden: ”Nu har man dragit lite i handbromsen”

Publicerad:
Det är inte samma snabbhet i bostadsköpen längre. Att få ett objekt tar längre tid i dag, vilket är sunt menar mäklaren Caroline Larsen.
Det är inte samma snabbhet i bostadsköpen längre. Att få ett objekt tar längre tid i dag, vilket är sunt menar mäklaren Caroline Larsen. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Köpa eller inte? Sälja eller inte?

Frågorna är många kring en bostadsaffär och de är än fler nu i rådande ekonomiska läge.

Vi har pratat med mäklare som ger en dagsfärsk bild av bostadsmarknaden.

Att det är kärva ekonomiska tider har inte undgått någon. Att människor ser över sina utgifter gäller så klart även bostadsköp, ofta kallat livets största affär.

– Visst är det lite speciellt nu jämfört med den marknad vi hade under pandemin, då affärerna gick ganska snabbt, säger Caroline Larsen, mäklare på Svensk fastighetsförmedling.

 Caroline Larsen är mäklare på Svensk fastighetsförmedling.
Caroline Larsen är mäklare på Svensk fastighetsförmedling. Foto: Svensk fastighetsförmedling

– Nu blir det fler visningar och man kan få chansen att titta på objektet både två och tre gånger.

Även Jesper Hedefur på Skandiamäklarna i Karlstad känner igen sig i att det är nya tider.

– Allt tar längre tid, det går inte på en sekund nu utan köpare tar sig en tankeställare innan man budar.

Skulle du säga att säljare är mer nervösa också?

– Man är alltid nervös, men ja, kanske lite mer. Men det gäller att ha kontakt med dem så att de är införstådda i att det tar längre tid.

”Får chansen att ’utbilda’”

Caroline Larsen hade under lördagen en visning med ett tiotal intressenter, vilket i dagens läge är många. Och hon upplever att de är lite mer frågvisa nu, men samtidigt:

– Så vi får chansen att ”utbilda” kunderna genom mer information om bostaden, omgivningen med mera samt vikten av att gå igenom besiktningsprotokoll. Men många är också pålästa och kommer med kloka frågor

Hur skiljer det sig mer i dag än för några månader sedan?

– Jag tror att folk tänker igenom sina beslut mer noggrant, vilket är sunt. Det är bra att gå igenom objekten ordentligt.

På frågan om hon märkt att fler måste sälja för att ha råd att leva svarar Caroline Larsen:

– Jag upplever inte att man som säljare är tvingad att sälja, för att man inte har råd att bo kvar. Utan man säljer för att det händer saker i ens liv.

Jesper Hedefur på Skandiamäklarna säger att kunder är mer intresserade av uppvärmningsfrågor nu.
Jesper Hedefur på Skandiamäklarna säger att kunder är mer intresserade av uppvärmningsfrågor nu. Foto: Pressbild och Fredrik Sandberg/TT

Jesper Hedefur säger att han märkt av ett större intresse kring uppvärmningsfrågor under den senaste tiden.

– Man tänker absolut mer på det och vi måste vara mer förberedda på att de frågorna kommer. Tidigare var det inte lika viktigt om det var direktverkande el eller bergvärme till exempel.

Bostadspriser har sjunkit ett antal procent den senaste tiden, vilket gjort det till köparens marknad.

Hur ser prognosen ut, fortsätter det så eller är vi på en platå?

– Det är svårt att sia om, säger Caroline Larsen. Det beror på vad som händer i omvärlden, det är många yttre faktorer som påverkar.

– Det beror på objekten, men framför allt på vilka kunder man får, säger Jesper Hedefur.

Har ni några tips till köpare och säljare i dagsläget?

– Om man som köpare hittar något som uppfyller alla ens krav så ska man absolut lägga ett bud, för man vet aldrig när nästa hus dyker upp. Men det är också viktigt att prata med banken så att man ser att ekonomin håller. Som säljare så får man vara beredd på att det tar längre tid just nu, så ett råd är att sälja först och köpa sen. För det kan bli stressigt om ekonomin sitter i bostaden, säger Caroline Larsen.

– Var väl förberedd och ha en god dialog med banken, det är skillnad på vad man kan göra och bör göra. Det är viktigt för säljaren att också ha en bra dialog med banken, säger Jesper Hedefur och tillägger angående den ekonomiska situationen:

– Alla måste ha någonstans att bo, och det kostar. Men köper man en bostad så säljer man också. Det går jämt ut.

Artikeltaggar

Bostad och byggenMäklareSkandiamäklarnaSvensk fastighetsförmedlingVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.