Hoppa till huvudinnehållet

Höstlig avslutning på oktober: ”Molnen kommer att dominera”

Publicerad:
Även om det ser lite ljust ut på bilden ovan så är det inte så det blir i Värmland i veckan som kommer. Molnen dominerar.
Även om det ser lite ljust ut på bilden ovan så är det inte så det blir i Värmland i veckan som kommer. Molnen dominerar. Foto: Ingo Wagner/TT

Moln så långt ögat kan nå.

Och så regn på det. Och lite friska vindar.

På så sätt säger oktober hejdå för i år.

Det blir en ostadig inledning på veckan, berättar Linus Karlsson, jourhavande meteorolog på SMHI.

– Det är molnen som kommer att dominera stora delar av veckan, säger han och fortsätter:

– Under måndagen blir det spridda skurar med tyngdpunkten på de södra delarna av Värmland, för att sedan bli mer ihållande under eftermiddagen.

Inför tisdagen så hänger det kvar regnrester över Värmland, men det rör sig bort från länet under dagen. På eftermiddagen är det bara de dominerande molnen kvar.

Dis och dimma

Temperaturmässigt för de första dagarna kan det bli närmare tio grader runt Vänern, med det i norr blir någon enstaka plusgrad på måndagen men något varmare på tisdagen.

Onsdag då, ja molnen hänger kvar och dominerar synfältet för de som blickar uppåt.

– Under morgontimmarna och förmiddagen kan det hänga kvar dis och dimma. Sikten kan orsaka en del problem, men någon halka ser det inte ut att vara då vi är en bit på plussidan, säger Linus Karlsson.

Onsdagen kan avslutas med regn.

– Det väntas ett lågtryck som för Värmlands del ser ut att passera under natt mot torsdag, men det kan komma såväl tidigare som senare.

Friska vindbyar

På torsdagen kan man också få möjlighet att skymta solen, fast så mysigt lär det inte bli trots temperaturer på 13–14 grader.

– I samband med lågtrycket så har vi en tilltagande vind med friska vindbyar, säger Linus Karlsson.

Veckoslutets väder är svårt att sia om, men när meteorologen tar en titt på söndagsförmiddagen, så ser han inga tendenser till några stora förändringar.

– Det är lågtrycksinfluenser, moln och nederbörd.

Artikeltaggar

Linus KarlssonMolnigtSMHIVäderVänernVärmlands länVind

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.