Hoppa till huvudinnehållet

Millie, 15, fick drömjobbet hos OS-stjärnan: "Kände att jag var tvungen”

Publicerad:
15-åriga Millie Johansson tillsammans med 8-åriga stoet Nova under ett besök tillbaka hemma på gården i Klässbol en ledig helg.
15-åriga Millie Johansson tillsammans med 8-åriga stoet Nova under ett besök tillbaka hemma på gården i Klässbol en ledig helg. Foto: Selma Carlsson

Att få jobba för Peder Fredricson är nog många hästmänniskors dröm, och någon som fått chansen att göra det är Millie Johansson från Klässbol. I september gick flyttlasset och 15-åriga Millie flyttade ner till Österlen och Grevlunda gård.

– Jag kände att det verkligen var det här jag ville göra, berättar hon.

Tidigare i år såg Millie att de sökte en ny elev till teamet hos stjärnryttaren Peder Fredricson, som har EM-, VM- och OS-guld i bagaget, på Grevlunda gård i Skåne. Hon skickade in en ansökan där hon berättade lite om sig själv och sina erfarenheter av hästar.

– I våras mejlade jag lite med Jenny som är stallchef men under sommaren blev det lite tyst och hon hade ganska mycket att göra, förklarar Millie.

Hoppguld med värmländsk glans: ”Hon är överlycklig!”Världsstjärnan har köpt häst av Linn från KarlstadOS säsongens stora mål för kristinehamnaren

I augusti började Millie i ettan på ekonomiprogrammet på Solbergagymnasiet men inte långt därefter hörde stallchefen Jenny Talinsson av sig igen. Klässbolstjejen fick åka ner och provjobba några dagar och på vägen hem bestämde sig Millie, född 2007, för att hoppa av skolan och istället ta med sig hästen och flytta ner.

– Det är ett stort steg men jag kände att jag var tvungen. Jag kände att gör jag inte det här nu så kommer jag ångra mig, berättar hon.

Inte bara jobb

Millie ägnar sig åt hoppning och har ridit sedan hon var ungefär tre år och började tävla när hon var sju. Som tolvåring började hon tävla i Children, en klass för 12-14-åringar som rider storhäst över hinder som kan vara 1,20-1,25 m höga. Hon har bland annat ridit SM och Falsterbo Horse Show.

På Grevlunda är det inte bara jobb som gäller utan hon får även chans att själv rida och utvecklas.

– Det känns jättekul att få vara där och få en massa hjälp. Nu tränar jag för Stephanie Holmén och det är väldigt roligt. Hon ger bra tips som man sedan kan se i hennes egen ridning. Vi får se hur det utvecklas.

Jättestöttande

Att som 15-åring hoppa av skolan och flytta långt hemifrån är inte jättevanligt, men Millie har support även hemifrån.

– Mina föräldrar har varit jättestöttande och tyckt att det varit jättekul. Jag gick ju i skolan med dem som är ett år äldre och det kanske underlättade valet lite för om jag börjar skolan nästa år går jag ändå med dem i min ålder. Men vi får se hur jag gör. Jag kanske är borta ett år, eller två, eller så går jag aldrig klart skolan, vem vet.

Flytten var lite nervös men har ändå inte varit några stora problem.

– Det känns märkligt att inte bo hemma. Att laga mat själv, tvätta och städa. Men alla är i samma sits. Jag bor i ett litet hus på gården med tre andra ordinarie tjejer. Vi har ett eget litet stall bredvid. Det var läskigt att flytta, det är ju rätt långt bort. Känns lite jobbigt att lämna alla kompisar och så men det har gått jättebra, man har så mycket annat att tänka på här nere. Alla är jättesnälla så det är kul att lära känna dem.

Hårt jobb

Som elev på gården har Millie inte riktigt lika mycket ansvar som de anställda, men det är ändå hårt jobb som gäller.

Millie Johansson ser fram emot att också kunna utveckla sin egen ridning.
Millie Johansson ser fram emot att också kunna utveckla sin egen ridning. Foto: Pernilla Hägg

– Jag börjar 06.30 och slutar 17. Sen rider man ju sin egen häst och lite så under dagen så jag kanske jobbar åtta timmar totalt. Vi börjar morgonen med att mocka och sopa. Sen äter alla frukost tillsammans. Ryttarna rider gårdens hästar och då går jag ner och rider samtidigt som dem. Över lunchen går hästarna in och äter och då har vi lunchrast. Efter det ska vi ut med dem och då gör vi stallsysslor när de går ute. Sen tar vi in dem och då ska alla hästar nattas. Man ryktar dem ordentligt, kratsar och skrubbar hovarna. Det ska också packas hö och sånt. Det blir rätt slitigt men det är en stor möjlighet och kul att få se hur de tänker kring hästhållning. Jag knyter mycket kontakter till senare i livet och det är bland annat därför jag gör det här.

På tävling

Än så länge har Millie inte hunnit jobba så länge och hon har fortfarande mycket rutiner kvar att lära sig, men under sin första helg fick hon följa med landslagsryttaren Stephanie Holmén på tävling.

– Det var bara hon och jag. Det var jättekul att få prata med henne och se hur hon gör! Intressant att se att det inte är så stor skillnad på vårt tänk inför tävling.

Peder Fredricson själv är bortrest mycket men Millie har hunnit med att träffa både honom och hästen All In.

– Ja det har jag! Han är trevlig men ja han är en helt vanlig person. Han är ju borta så mycket så han har ju inte bäst koll på alla i teamet.

Utveckla

Millie ser fram emot att också kunna utveckla sin egen ridning och just nu har hon med sig hästen Bella Donna ner.

– Det är så kul att få den här möjligheten och lära sig om sporten. Jag har en till häst, Nova, som jag köpte i våras. Hon har varit skadad under sommaren men när hon är bra igen tror jag att jag kommer ta med henne ner istället.

Artikeltaggar

BarnFalsterbo Horse ShowHästsportKlässbolMillie JohanssonPeder FredricsonRidningTävlingar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.