Hoppa till huvudinnehållet

Marie Oudin canceropererad: ”Jag har haft en förbannad tur och en klok dotter”

Publicerad:
Marie Oudin berättar nu om hur hon haft cancer men fått beskedet att hon är cancerfri efter ett par operationer.
Marie Oudin berättar nu om hur hon haft cancer men fått beskedet att hon är cancerfri efter ett par operationer. Foto: Sandra Österman

Marie Oudin sköt upp mammografin och när hon väl gick dit visade röntgen att det behövdes uppföljande kontroller.

– Jag hade en aggressiv cancer, men nu har jag fått beskedet att jag är cancerfri, säger toppolitikern.

Nu är hennes budskap tydligt till alla som får en kallelse om kontroll, både män och kvinnor.

– Gå dit. Skjut inte upp det. Det kan rädda liv.

Cancerbeskedet kom inte omedelbart vid mammografin. Marie Oudin har levt med en oro och ovisshet mer eller mindre hela året. Först såg läkarna en kalkförändring. När den sedan följdes upp var det tal om ett förstadium till cancer, som när den sedan opererades bort visade sig vara en elakartad, aggressiv variant av sjukdomen.

– När läkarna opererade visade det sig att det gömde sig en elakartad cancer däri. Man mäter på skalan ett till tre och det här var en trea, den mer aggressiva varianten, berättar hon.

För två veckor sedan opererades lymfkörtlarna i armhålorna bort och under fredagen fick Marie Oudin svaret att cancern var borta och inte hade spridit sig.

– Jag är nu cancerfri, säger hon.

Fram till fredagen var det endast den närmaste kretsen som kände till sjukdomen. Men under fredagen gick Marie Oudin också ut med ett inlägg på Facebook där hon berättar om sin bröstcancer

– Nu kände jag att jag kunde gå ut med det. Jag är så glad och euforisk, jag är cancerfri, säger Marie Oudin.

Inlägget har fått många fina och stöttande kommentarer och hon har även fått mycket personlig respons.

– Flera kvinnor har kommit fram och berättat om att de haft bröstcancer. Vi är många som är drabbade och jag tror det är många som inte pratar om det, säger hon.

Att Marie Oudin kom iväg på sin mammografi beror på att hennes dotter uppmanade henne att ta sig tid.

– Jag tyckte inte att det passade i mitt schema att åka in till Karlstad. Men när jag skjutit upp det några gånger så sa min dotter att jag skulle gå iväg, berättar hon.

Hon hade inte haft någon känning alls om att något inte stod rätt till. Så hon var inte förberedd på att hon skulle få diagnosen cancer.

Att berätta för dottern om cancern har också varit något av det jobbigaste med sjukdomen.

– Själv har jag nog levt lite i förnekelse, personer nära mig tycker att jag har tagit det lite väl coolt.

Marie Oudin har levt med sjukdomen parallellt med en intensiv valrörelse. Men det hektiska schemat har inte varit en belastning utan snarare något positivt menar hon. Det har varit ett sätt att skingra tankarna och träffa fina människor under den tuffa perioden som i övrigt bestått av ovisshet, oro och sjukhusbesök.

– Jag är tacksam över att jag haft alla underbara människor omkring mig under den här perioden av oro. Det här känts bra att vakna och kunna gå till vallokalen, säger Marie Oudin och fortsätter:

– Oron har varit stor, men jag har haft en förbannad tur och en klok dotter. Jag vet att jag har haft det lindrigt jämfört med många och jag är tacksam över att jag fått så bra vård.

Hon är cancerfri, men allt är inte över. Närmast väntar tre veckor med strålbehandling.

– Jag kommer strålas varje dag under den perioden och sedan kommer jag att kallas på mammografi varje år i tio års tid, berättar hon.

Artikeltaggar

CancerFacebookMammografiMänskligtMarie OudinSjukdomSjukvårdVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.