Hoppa till huvudinnehållet

Jazzgräddan hyllar Svantes musikaliska gärning: "Kommer aldrig att dö"

Publicerad:
Svante Thuresson hyllas i Karlstad av bland andra Viktoria Tolstoy.
Svante Thuresson hyllas i Karlstad av bland andra Viktoria Tolstoy. Foto: TT

Det är ett namnkunnigt gäng som kommer till Karlstad för att fira Svante Thuressons musikaliska gärning. Rösterna Viktoria Tolstoy, Claes Janson och Vivian Buczek kompas av Claes Crona Trio och Peter Asplund i ett program som är både hippt och coolt.

När Svante Thuresson – 84 år ung – gick bort ifjol lämnade han efter sig ett stort tomrum i svenskt musikliv. En liten del av det där tomrummet försöker några av hans medspelare att fylla, i mesta mån de kan. Under ledning av Claes Crona och hans trio turnerar Viktoria Tolstoy, Claes Janson, Peter Asplund och Vivian Buczek landet runt för att lyfta fram delar av Svante Thuressons musikaliska gärning.

– Svante och jag jobbade ihop i närmare 20 års tid, berättar Viktoria Tolstoy.

Hon minns en mångsidig scenpersonlighet.

– Vi har gjort hundratals konserter tillsammans. Claes Crona brukar kalla oss för "radarparet", ler hon.

– Vi tyckte väldigt mycket om varandra och passade så fint tillsammans musikaliskt. Det var alltid roligt att jobba med honom, han är väldigt, väldigt saknad. Jag kan fortfarande inte förstå att han inte finns längre.

Viktoria Tolstoy har gjort hundratals med konserter tillsammans med Svante Thuresson.
Viktoria Tolstoy har gjort hundratals med konserter tillsammans med Svante Thuresson. Foto: Gregor Hohenberg

"Kommer alltid att finnas"

Med hyllningskonserten får Viktoria Tolstoy och musikerna berätta hur mycket Svante Thuresson betytt för dem.

– Det känns viktigt att spela hans musik. Svante kommer ju liksom aldrig att dö. Han kommer alltid att finnas ibland oss.

Svante Thuresson inledde sin omfattande karriär på 60-talet och jobbade med bland andra Povel Ramel och Lill Lindfors. Han medverkade i Melodifestivalen och Eurovision, hade framgångar på både Svensktoppen och med mer jazzigare bitar. Schlager varvades med jazz och pop.

– Hans sätt att sjunga var unikt. Det finns ingen som är i närheten av hans tajming eller hans sätt att tolka texter. Hans sound! Hans röst – oavsett om han sjöng eller pratade – var så igenkännlig.

I hyllningskonserten lyfts flera sidor av Svante Thuressons musik fram. Några av hans mest kända låtar är med såklart, men även musik som han själv diggade utan att nödvändigtvis ha spelat in den.

– Det finns några givna låtar, men det är ingen lätt uppgift att försöka få med hela hans musikalitet på bara en konsert.

Svante Thuresson började sin musikaliska bana som trummis, här en bild från 1971.
Svante Thuresson började sin musikaliska bana som trummis, här en bild från 1971. Foto: Skånereportage/TT

På det mer personliga planet beskriver Viktoria Tolstoy Svante Thuresson som en väldigt behaglig person att ha i sin närhet.

– Som person var Svante väldigt privat. Tystlåten, något av en ensamvarg. Snäll och omtänksam. Men han hade också en massa bus för sig, var fantastiskt rolig. Han upplevdes väldigt ung, alltid. Han blev ju aldrig en gammal gubbe, han var alltid Svante – den busiga lilla killen. Alltid hipp och cool!

När Viktoria Tolstoy går igenom minnena minns hon även hans sportintresse.

– Han brann för sin fotboll, för sitt lag Djurgården. Han åkte aldrig med i turnébussen, körde alltid egen bil på turnéerna. Och han var en flitig golfspelare, hade alltid klubborna i bakluckan.

Hyllningskonserten till Svante Thuresson äger rum på Scalateatern den 23 oktober.

Hebbe Sisters sjunger Sven-Ingvars och Monica Z: ”Sånger vi verkligen älskar”

Artikeltaggar

Claes CronaClaes JansonDjurgårdenEuropeiska radio- och TV-unionenEurovision song contestJazzKändisarKarlstadKonserterLill LindforsMelodifestivalenMusikPeter AsplundPopPovel RamelScalateaternSchlagerSvante ThuressonSvensktoppenViktoria TolstoyVivian Buczek

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.