Hoppa till huvudinnehållet

Hälften av Karlstads rektorer utsatta för påtryckningar

Publicerad:
Hälften av alla rektorer i Karlstads kommuns grundskola upplever påtryckningar från främst vårdnadshavare.
Hälften av alla rektorer i Karlstads kommuns grundskola upplever påtryckningar från främst vårdnadshavare. Foto: JESSICA GOW / TT

Hälften av rektorerna i Karlstads grundskolor och förskolor uttrycker att de utsätts för kraftiga övertalningsförsök eller hot från främst vårdnadshavare.

– Vi hade goda skäl att anta att det skulle se ut så här, säger skoldirektör Maria Kjällström.

Varje år ska det genomföras interna kontroller inom Karlstads kommuns verksamheter. Barn- och ungdomsförvaltningen valde 2021/2022 att kontrollera ”risk för att medarbetare och chefer utsätts för påtryckningar i samband med myndighetsutövning”.

Efter andra rapporter nationellt blev det fokus på rektorer och andra chefer där man förstått att det förekommer påtryckningar på olika sätt.

– Vi hade ingen bild av hur det ser ut hos oss och om det finns tillräckliga interna rutiner om det inträffar. Det finns inte mycket skrivet om det, om det inte är direkt olagliga händelser som polisanmäls, säger Maria Kjällström, skoldirektör i Karlstads kommun.

Skoldirektör Maria Kjällström är inte förvånad över resultatet.
Skoldirektör Maria Kjällström är inte förvånad över resultatet. Foto: Britta Staake

Utbildningsinsatser för alla chefer, sammanlagt 86 stycken, sattes in under året vid två tillfällen som följdes upp med en enkät.

Den visar att hälften av grundskolans rektorer utsatts för påtryckningar. De absolut vanligaste påtryckningarna var kraftiga övertalningsförsök och hot. I nästan samtliga fall kom de från vårdnadshavare eller anhöriga.

Det låter allvarligt, var det överraskande?

– Jag blev inte förvånad, vi hade goda skäl att anta att det var det här vi skulle upptäcka. Att vi inte skulle skilja oss så mycket från andra verksamheter, säger Maria Kjällström.

Vad handlar påtryckningarna om?

– Det kan handla om betyg, gruppindelning, studiebesök, undervisningsmetoder och jobberbjudanden. Så det finns skäl att uppmärksamma det här och stärka medarbetarna i deras myndighetsutövning och klokt av nämnden att införa rutinuppföljningar.

Inte ändrat beslut

Enkäten visar också att få eller inga av påtryckningarna har lett till att rektorn eller chefen ändrat sitt beslut.

– Det är vi väldigt glada för och vi har stött på många bra exempel hur man hanterat situationer. Men risken är att man blir van vid de här påtryckningarna så det är viktigt att lyfta, förekomma och hantera och följa upp, säger Maria Kjällström.

Rektorerna Sofia Hedberg och Lenita Besterman är även fackligt engagerade, i Sveriges skolledarförbund respektive Lärarförbundet skolledare. De sammanfattar sin kommentar i ett mejl då de båda var upptagna i möten.

– Frågan är aktuell här i Karlstad som i många andra kommuner och vi uppskattar att vår arbetsgivare tar frågan på allvar och i samverkan med oss fackliga representanter.

– Vi anser att det är viktigt med utbildning så att rektorer/enhetschefer har verktyg att hantera olika uppkomna situationer. Det är en viktig fråga för en god arbetsmiljö och ett hållbart arbetsliv.

Artikeltaggar

BarnFörskolorGrundskolanKarlstadKarlstads kommunLärarförbundetMaria KjällströmSkola och utbildningSveriges skolledarförbund

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.