Familjecentralen Västerstrand invigd - ny mötesplats för barn och föräldrar

Publicerad:
Frida Cavollari med barnen Melina 2,5 år och Elvina 8 månader besöker gärna öppna förskolan på Familjecentralen Västerstrand. Foto: Lisa Olaison

Verksamheten har varit i gång i några veckor men i går var det dags för invigning av Karlstads nya mötesplats för blivande föräldrar och för familjer med barn mellan 0-6 år.

På Familjecentralen Västerstrand har barnmorskemottagning, barnavårdscentral, öppen förskola och förebyggande socialtjänst flyttat in under ett och samma tack. Avstånden är korta.

– Det är otroligt positivt. När allt är samlat får du den röda tråden. Här får familjer och barn hjälp och svar på sina frågor på ett lättillgängligt sätt, utan att behöva ta sig någon annanstans, säger socionom Åsa Lyrstrand som är samordnare för familjecentralen.

Gränsöverskridande

Tanken är att jobba gränsöverskridande för barnens och familjernas bästa.

– Kan inte jag ge svar är det enkelt att fråga mina kollegor med en annan profession, säger hon.

"Här får familjer och barn hjälp och svar på sina frågor på ett lättillgängligt sätt", säger Åsa Lyrstrand, samordnare på familjecentralen.
"Här får familjer och barn hjälp och svar på sina frågor på ett lättillgängligt sätt", säger Åsa Lyrstrand, samordnare på familjecentralen. Foto: Lisa Olaison

Barnmorskemottagningen och barnavårdscentralen drog i gång sin verksamhet redan i augusti.

– På familjecentralen kan man jobba tillsammans och hänvisa föräldrar och barn till det stöd de behöver, säger Ida Svensson, som är en av tre barnmorskor som jobbar i huset.

Familjecentralen Västerstrand är ett samarbete mellan regionen och Karlstads kommun och det var representanter från båda som greppade saxarna när det var dags att klippa de fyra banden som representerade familjecentralens fyra ben.

Stöd tidigt

Niklas Wikström (L), ordförande i barn- och ungdomsnämnden, Per-Inge Lidén (MP), ordförande i arbetsmarknads- och socialnämnden samt regionrådet Elisabeth Kihlström (KD) poängterade alla hur viktigt det är att arbeta förebyggande och att barn och föräldrar i behov av stöd får det tidigt.

Karlstad har även en familjecentral på Rud.

– Men sedan har vi på gång att vi vill ha en familjecentral på Kronoparken och i Vålberg, sade Niklas Wikström i sitt invigningstal.

Niklas Wikström (L), ordförande i barn- och ungdomsnämnden, Per-Inge Lidén (MP), ordförande i arbetsmarknads- och socialnämnden och regionrådet Elisabeth Kihlström (KD) greppade saxarna och klippte till och invigde Familjecentralen Västerstrand.
Niklas Wikström (L), ordförande i barn- och ungdomsnämnden, Per-Inge Lidén (MP), ordförande i arbetsmarknads- och socialnämnden och regionrådet Elisabeth Kihlström (KD) greppade saxarna och klippte till och invigde Familjecentralen Västerstrand. Foto: Marianne Eriksson

Öppna förskolan

Öppna förskolan startade i augusti.

– Gensvaret har varit stort och där har vi redan flera regelbundna besökare, berättar Åsa Lyrstrand.

Frida Cavollari med döttrarna Melina 2,5 år och Elvina 8 månader besöker gärna familjecentralen på Våxnäs.

– Det är fantastiskt fint och fräscht här, både barn och vuxna trivs bra, säger hon.

Frida Cavollari bor i området och uppskattar att kunna gå till öppna förskolan för att låta barnen leka med andra barn. Hon tycker också att det är smidigt att familjecentralen ligger i anslutning till skolan och förskolan i området.

– Det skapar umgänge, även för oss vuxna. Det är roligt att äntligen få komma ut och träffa andra efter att pandemin är över, säger Frida Cavollari.

Två gånger i veckan har Familjecentralen Västerstrand i samarbete med vuxenutbildningen i Karlstad SFI, svenska för invandrare, i öppna förskolans lokaler.

Det kostar ingenting att besöka familjecentralernas olika verksamheter.

Artikeltaggar

BarnElisabeth KihlströmFamiljFörskolorKarlstadKarlstads kommunNiklas WikströmPer-Inge LidénVåxnäs

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare