Alkoholen är dålig för samhället

Brott, lag och rätt
PUBLICERAD:
Det borde bli 21-årsgräns på alkohol som i USA. Det är alldeles för många som är under 18 år som dricker alkohol, och alla som läser nyheter vet hur det oftast har slutat, skriver Linnéa Furufors.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Alkoholen påverkar våra omdömen och det påverkar även de omkring oss. Alkoholen kan göra så att vi kör rattfulla eller att vi hamnar i slagsmål med andra människor. Alkoholen kan även leda till att vi gör saker som vi aldrig skulle ha gjort opåverkade, skriver Linnéa Furufors.

Vad är det egentligen som är så gott med alkohol? Det enda som det gör är att skapa problem för oss både psykiskt men också fysiskt. Alkohol är något som har funnits ända sedan 300-talet före Kristus och det är något som bara har utvecklats mer och mer. Alkoholen är något som skapar oreda i våra kroppar och i vår vardag, och det är allt för många som är under 18 som dricker alkohol.

Giftet i alkoholen är dålig för vår kropp. Alkohol är en dryck som väldigt många tycker är gott, men oftast så har man inte ett konsekvenstänk när man dricker det, för i alkoholen så finns det ett gift som är farligt för vår kropp och när det bryts ner i våra kroppar så bildas ämnet acetaldehyd.

Acetaldehyd är cancerframkallande på flera olika sätt, ämnet skadar arvsanlagen genom att orsaka mutationer och förhindra reparationen av skador i arvsmassan. Alkohol är något som ingen borde dricka eftersom att det kan leda till att man får cancer, till exempel levercancer eftersom att levern bryter ned 90 procent av alkoholen. Alkoholen påverkar våra hjärnor negativt för man får sämre omdöme, tankeförmåga, minne och reaktionsförmåga.

Det borde bli 21-årsgräns på alkohol som i USA. Det är alldeles för många som är under 18 år som dricker alkohol, och alla som läser nyheter vet hur det oftast har slutat. Att ungdomar kör rattfulla och det leder i sin tur till väldigt många olyckor och det leder i sin tur till ännu fler dödsfall.

Detta måste få ett stopp. Så därför tycker jag att vi borde få en 21-årsgräns på alkohol som det är i USA. Ungdomar som dricker alkohol i dagens samhälle har inget konsekvenstänk på vad alkohol kan göra.

Som sagt så påverkar alkoholen våra omdömen negativt och vårt minne också, så om man dricker alkohol vid en väldigt ung ålder så kan det leda till att ens minne är jättedåligt redan vid 30-årsåldern. USA är ett land som verkligen har tänkt till när de satte åldersgräns för när man får dricka alkohol och Sverige borde ta och tänka efter på åldersgränsen för alkohol i Sverige.

Motargumentet att dricka alkohol kan göra så att man blir mer avslappnad och att man blir gladare när man är med sina vänner. Visst man kan bli mer avslappnad och gladare när man är med sina vänner efter att ha druckit alkohol. Men tänk bara på alla negativa saker som man kan göra när man är påverkad.

Alkohol kan göra så att man blir mer aggressiv och det kan leda till att man hamnar i slagsmål med någon. Alkoholen kan göra så att man gör saker som man inte vill göra när man är nykter, som till exempel att bli tvingad att hoppa från en bro ner i vattnet och när man gör det så har man ingen kontroll över sin kropp.

Alkoholen påverkar vårt omdömet och det påverkar även de omkring oss. Alkoholen kan göra så att vi kör rattfulla eller att vi hamnar i slagsmål med andra människor. Alkoholen kan även leda till att vi gör saker som vi aldrig skulle ha gjort opåverkade. Så alkoholen är något som verkligen är ett gift.

Det borde bli 21-årsgräns på alkohol som i USA! Innan man dricker alkohol så borde man tänka efter på vilka negativa effekter som det har på kroppen och hur det påverkar vårt omdöme.

Linnéa Furufors

Skoghall

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

REKOMMENDERAT FÖR DIG