Wermland opera knyter till sig rosad ung tonsättare: ”En av landets främsta”

Musik
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Tonsättaren Tebogo Monnakgotla blir residenskompositör hos Wermland opera under säsongen 23/24.
Foto: Jeppe Gustafsson/TT
Wermland opera får en residens-tonsättare under säsongen 2023-24.
Tebogo Monnakgotla ska både skapa ett kortare verk till operaorkestern och ge en solokonsert i Karlstad.

– Jag känner mig oerhörd hedrad och stolt över att få vara hustonsättare och ser fram emot att träffa orkestern. Under förra säsongen var jag hustonsättare i Jönköping och det var så intressant att se att musikerna med tiden blev så snabba på att lära sig mina verk, att de förstod mitt tonspråk, liksom jag lärde känna dem och deras spelsätt. Ser fram emot att få skapa en liknande relation med Wermlandsoperans orkester, säger Tebogo Mannakgotla i ett pressmeddelande från det värmländska operahuset.

”Tebogo är en av landets främsta unga tonsättare” skrev DN i en recension av hennes kortopera Jean-Joseph, som uruppfördes på Kungliga Operan i Stockholm.

Tebogo Monnakgotla har tidigare varit Sveriges Radios hustonsättare och har komponerat både för svenska och internationella sammanhang.

Hon är född och uppvuxen i Uppsala, utbildade sig i komposition och cello vid Musikhögskolan i Piteå och tog sedan examen, 2006, vid Kungliga Musikhögskolan.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.