Hoppa till huvudinnehållet

Vänskap utforskas på Gunnerudsgården i höst: från Ferrante till Nietzsche

Publicerad:
Två väninnor på väg i sommarnatten. Vänskap kan betyda mycket men på olika sätt - temat vänskap utforskar från flera olika vinklar i en programserie på Gunnerudsgården i höst.
Två väninnor på väg i sommarnatten. Vänskap kan betyda mycket men på olika sätt - temat vänskap utforskar från flera olika vinklar i en programserie på Gunnerudsgården i höst. Foto: HASSE HOLMBERG

Det började med ett snack om en fantastisk litterär väninna. Så utkristalliserade sig ett tema för höstens träffar på Gunnerudsgården: vänskap.

– Det är en så bra upptakt för att närma sig många av problemen vi har i vår tid, säger Kari Løvaas.

– Det är ju jag och Stella (Broos) som gör programmen och vi började prata om boken Min fantastiska väninna. Då kom idén om vänskap som tema, berättar Kari Løvaas.

Under tre söndagar och en lördag under hösten utforskas vänskap ur många olika perspektiv.

Gemenskap utan vänskap

– Jag tycker också att temat blev en så bra upptakt för att närma sig många av problemen vi har i vår tid. Hur offentligheten fungerar, med sociala medier-logiken, men också att man kan sakna gemenskaper som bygger på verklig vänskap. Idag bygger gemenskap ofta på att man skapar gemensamma fiender.

Vad är ens vänskap i en tid när man kan ha 500 ”vänner” på Facebook, men knappt känna någon man kan ringa mitt i natten?

Sociala medier kan både underhålla vänskap och ge en ytlig bild av oss själva.

Skrattanfall

– Det kan vara ett redskap för att hålla uppe ett kontaktnät, men samtidigt, mina verkliga vänskaper pågår inte på Facebook. Jag behöver fortfarande möta människor!

Det blev tydligt under pandemin, tycker hon. Trots alla nya kontaktvägar med videosamtal, fattades det något.

– Som att få ett skrattanfall när man sitter tillsammans i ett rum. Det har jag aldrig varit med om framför skärmen.

Elena Ferrante - en författarpseudonym - har gjort stor succé med sina böcker om flickorna som har en allt annat än okomplicerad vänskap.
Elena Ferrante - en författarpseudonym - har gjort stor succé med sina böcker om flickorna som har en allt annat än okomplicerad vänskap.

Vänskap som skaver

Men även i det allra verkligaste av liv kan vänskap ha sina komplikationer, precis som för Ferrantes väninnor, Lenú och Lila, som möts som barn på 50-talet och blir vänner i en vänskapsrelation som både stärker och skaver genom åren.

– När vänskapsgemenskap blir väldigt tät, är det lätt att någon känner sig utanför. Det vet alla som varit på en skolgård, säger Kari Løvaas.

Filosofer och redaktörer

Första träffen i programserien är nu på söndag, den 23 oktober, och då handlar det om filosofisk vänskap. Arne Melberg, professor emeritus i litteraturvetenskap, ska föreläsa om filosoferna Michel de Montaigne, Friedrich Nietzsche och Jacques Derrida.

Marit Kapla gästar Gunnerudsgården den 5 november.
Marit Kapla gästar Gunnerudsgården den 5 november. Foto: Lena Richardson

Den 5 november kommer Sara Ehnholm Hielm, finlandssvensk redaktör, kritiker och författare och berättar om Ferrantes starka succéböcker.

Samma dag ger författaren Marit Kapla och Ann Ighe en bild av redaktörskap och vänskap: de var redaktörer tillsammans för tidskriften Ord och bild under flera år.

Bengt Berg är en av gästerna på Gunnerud i höst.
Bengt Berg är en av gästerna på Gunnerud i höst. Foto: Lena Richardson

Den 26 november handlar det om poesi och Ukraina med bland andra författaren Bengt Berg och den 11 december avslutas serien med ”Om vänskap och identitet” med Magnus William-Olsson, poet, kritiker och översättare.

Magnus William-Olsson, poet, kritiker och översättare, är aktuell med ”Sapfo. Dikterna och fragmenten” samt med en alldeles ny antologi om distribution av konst, litteratur och kritik på 2020-talet: ”Nå ut, nå fram, nå in”.
Magnus William-Olsson, poet, kritiker och översättare, är aktuell med ”Sapfo. Dikterna och fragmenten” samt med en alldeles ny antologi om distribution av konst, litteratur och kritik på 2020-talet: ”Nå ut, nå fram, nå in”. Foto: Sofia Runarsdotter

Vänskapschans

Alla träffarna hålls på Gunnerudsgården i Östra Ämtervik utom träffen den 26 november, då platsen istället är Sjösala, där det samma dag hålls en kulturdag.

Tror du att besökarna kommer att hitta nya vänner under seriens gång?

– Det kan man ju hoppas! säger Kari Løvaas.

Artikeltaggar

Arne MelbergBengt BergElena FerranteFacebookFörfattareGunnerudsgårdenJacques DerridaKari LøvaasLitteraturMagnus William-OlssonMarit KaplaNöje/KulturÖstra ÄmtervikPoesiSamhälleStella BroosVänskap

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.