Hoppa till huvudinnehållet

Stölder från gravar upprör: ”De kan ju inte ha något samvete”

Publicerad:
Magnus Charlie Henriksson arbetar på kyrkogårdsförvaltningen inom Filipstads församling. Han berättar att de via sociala medier får veta när stölder begåtts på kyrkogårdarna.
Magnus Charlie Henriksson arbetar på kyrkogårdsförvaltningen inom Filipstads församling. Han berättar att de via sociala medier får veta när stölder begåtts på kyrkogårdarna. Foto: Lena Richardson

Blommor och minnessaker stjäls från gravplatser inom Filipstads församling. Dock får kyrkogårdsförvaltningen sällan veta när detta skett. Arbetsledare Magnus Henriksson vädjar till personer som drabbats att höra av sig.

Samtidigt berättar han också om problemet med bevingade tjuvar.

Allhelgonahelgen närmar sig. En tid att göra fint på nära och käras viloplatser på kyrkogårdarna. En tid för eftertanke men också att hedra och minnas bortgångna personer med värme.

Samtidigt kommer rapporter om att utsmyckningen på gravplatserna inte får vara ifred.

Den 11 oktober publicerade FT en insändare där skribenten upprört berättade att hon för fjärde gången drabbats av att någon stulit från den grav hon ser efter.

”När jag kommer för att minnas och sköta om blommor händer detta gång på gång. VARFÖR?”

Magnus Henriksson, som arbetar på kyrkogårdsförvaltningen inom Filipstads församling, berättar att de vet att det förekommer stölder på kyrkogårdarna, men att det sällan är någon som berättar det för förvaltningens personal. Istället får de veta det via sociala medier.

– Det är inte ovanligt att det sker, det är bara lite synd att de inte kommer in och pratar med oss. Vi får något samtal då och då, men de kan vi nog räkna på handens fingrar. Vi ser gärna att de tittar in till oss och meddelar vad de blivit utsatta för.

Henriksson tror att tjuvarna slår till på eftermiddagar och kvällar – efter att personalen som arbetar på kyrkogårdarna gått hem.

Tar med sig hem?

Han berättar att det är allt ifrån blommor och lyktor till minnessaker som försvinner.

– Det händer även att det vi planterar när vi gör rabatter och så försvinner, då ser man hål efter blommorna här och var. De tar man nog och sätter på en grav, kan man tänka sig, men det andra som försvinner – små figurer och andra minnessaker, det är så mycket saker på gravar i dag, tar kanske till och med en del med sig hem för att ha som utsmyckning.

Att personer har mage att göra på detta vis rör upp känslor.

– Vad har de för samvete, de kan ju inte ha något. Det är ju fruktansvärt att gå och ta något på en grav – sakerna är ju till den som ligger i graven, säger Henriksson.

Östra kyrkogården i Filipstad.
Östra kyrkogården i Filipstad. Foto: Emely Wallo Bergare

”Tror det är vi som ställer till det”

Enligt honom finns det även andra tjuvaktiga bevingade varelser som härjar på kyrkogårdarna. Det händer till exempel att gravljus försvinner.

– Vi rensar och tar bort ljus och vissnade blommor på skötselgravarna, men det händer att vi även tar bort på andra gravplatser också för att det ska se snyggare ut. Men det är inte vi som tar bort jämt – det är faktiskt mycket fåglar, som skator och kråkor, som får med sig halva ljus ibland, sådana man skulle kunna ha tänt igen.

Henriksson fortsätter:

– En del tror att det är vi och har frågat vad det är vi håller på med när det ligger ljus lite här och var, men det är fåglarna som ställer till det.

Artikeltaggar

BlommorBrott, lag och rättFilipstads församlingFilipstads kommunKyrkogårdarStölder

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.