Hoppa till huvudinnehållet

Partierna överens – de får tunga poster i Region Värmland

Publicerad:
Förstanamnen Erik Evestam (C) och Elisabeth Björk (V) lär ligga bra till för att vid sida om Åsa Johansson (S) få ordförandeuppdrag i regionen.
Förstanamnen Erik Evestam (C) och Elisabeth Björk (V) lär ligga bra till för att vid sida om Åsa Johansson (S) få ordförandeuppdrag i regionen. Foto: HP Skoglund

Regionstyrelsen, hälso- och sjukvårdsnämnden, regionfullmäktige och kultur- och bildningsnämnden.

Det blev storslam för S när Socialdemokraterna, Centern och Vänstern gjorde upp om ordförandeposterna i Region Värmland.

– Vi är solklart största parti, konstaterar Åsa Johansson (S).

Hon kommer att bli regionstyrelsens ordförande och Kenneth Johannesson (S) kommer att bli regionfullmäktiges ordförande.

I övrigt har Socialdemokraterna inte valt vilka personer som får de tunga poster som nu fördelats med de nya samarbetspartierna Vänsterpartiet och Centerpartiet.

En förhandling som innebär att C och V får var sin ordförandepost: Centern tar regionala utvecklingsnämnden och Vänstern kollektivtrafiknämnden.

Socialdemokraterna får förutom styrelsen och fullmäktige ordförandeposterna i kultur- och bildningsnämnden och hälso- och sjukvårdsnämnden.

”Allt annat har vi förhandlat om”

Den sista var liksom regionstyrelsen inte förhandlingsbar.

– Allt annat har vi förhandlat om och naturligtvis har vi utgått från de andra partiernas önskemål också, säger Åsa Johansson.

Alla poster som vice ordförande kommer att innehas av oppositionen. S kommer att ha andre vice ordföranden i kollektivtrafiknämnden, regionala utvecklingsnämnden och regionstyrelsen.

Andre vice ordförande i fullmäktige kommer att vara en vänsterpartist och i kultur- och bildningsnämnden respektive hälso- och sjukvårdsnämnden kommer posten att innehas av centerpartister.

Inga förändringar görs i strukturen för fördelning av poster och arvoden jämfört med förra mandatperioden. Det innebär att alla partier får ett regionråd per tio påbörjade mandat.

Fyra regionråd

S får med sina 31 mandat fyra regionråd. Moderaterna och Sverigedemokraterna har 13 mandat och får två regionråd var. Övriga partier får var sitt regionråd.

Den 6 november väljer S sina företrädare till uppdragen. Topp fyra på listan i valet var Åsa Johansson, Daniel Schützer, Sofia Magnusson och Tobias Eriksson.

Daniel Schützer, som är avgående kommunalråd i Årjäng, har varit öppen med att han gärna blir ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Träslöjdsläraren som ska laga den värmländska sjukvården: ”Kan inte bli sämre”Så ska Åsa Johansson (S) styra Region Värmland med nya namnlösa koalitionen

Artikeltaggar

Åsa JohanssonCenterpartietDaniel SchützerKenneth JohannessonModeraternaPolitikRegion VärmlandSocialdemokraternaSofia MagnussonTobias ErikssonVal 2022Vänsterpartiet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.