Hoppa till huvudinnehållet

Manifestation till stöd för kvinnorna i Iran på Stora torget

Publicerad:
Manifestation till stöd för kvinnorna i Iran.
Manifestation till stöd för kvinnorna i Iran. Foto: Amanda Forslund

Under eftermiddagen hölls en manifestation på Stora torget i Karlstad till stöd för kvinnorna i Iran.

– Vi vill göra vår röst hörd och visa vårat stöd, säger Chinoor Palanijafi, en av initiativtagarna till manifestationen.

Sedan en dryg månad tillbaka har enorma protester mot regimen i Iran skakat landet. Protesterna tog sin början efter att 22-åriga Masha Amini dog efter att hon gripits av landets moralpolis. Anledningen var att hon brutit mot kraven om att täcka sitt hår med hijab.

– Moralpolisen stannade och torterade henne sedan. Därefter dog hon av skadorna. Nu försöker diktaturen i Iran säga att de inte dödat henne genom att döda demonstranter. Därför vill vi göra vår röst hörd och visa vårat stöd, säger Chinoor Palanijafi.

Chinoor Palanijafi, en av initiativtagarna till manifestationen.
Chinoor Palanijafi, en av initiativtagarna till manifestationen. Foto: Amanda Forslund

Ett 50-tal personer samlades på Stora torget under torsdagen under manifestationen. Chinoor Palanijafi är en av initiativtagarna.

– För mig är det otroligt viktigt att göra något, jag är själv kurd från den iranska delen av Kurdistan, Rojhalat. Mina föräldrar flydde därifrån på grund av krig, men jag har fortfarande släkt kvar.

Värmländska musikprofilen Roya om situationen i Iran: "Tystar och dödar"

– En av mina släktingar har dessutom blivit skjuten av polisen i Iran under protesterna. Men de nekar honom läkarvård eftersom han deltog vid protesterna och säger att han får skylla sig själv. Det handlar inte bara om kvinnliga rättigheter längre, och det är förfärligt att det har pågått så länge.

Kvinnor protesterar genom att stå på bilder av Irans högste ledare, Ayatollah Ali Khamenei.
Kvinnor protesterar genom att stå på bilder av Irans högste ledare, Ayatollah Ali Khamenei.

Artikeltaggar

Ali KhameneiIranKurdistanManifestationerSamhälleStora torget

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.