Hoppa till huvudinnehållet

Könssjukdomar ökar bland värmlänningarna – dubblering av syfilisfall

Publicerad:
Kondom är det säkraste sättet att skydda sig mot sexuellt överförbara sjukdomar som klamydia och gonorré.
Kondom är det säkraste sättet att skydda sig mot sexuellt överförbara sjukdomar som klamydia och gonorré. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Könssjukdomarna har ökat något i Värmland hittills i år jämfört med samma period föregående år.

Trots en dubblering av syfilisfall är det inga anmärkningsvärda siffror.

– En viss variation i antal fall från år till år förekommer, säger Elisabeth Skalare Levein, smittskyddssjuksköterska.

Från januari i år till nu har antalet fall av klamydia, gonorré och syfilis ökat i Värmland, jämfört med samma period föregående år.

Totalt handlar det om två fler fall av syfilis och gonorré och 23 fler fall av klamydia. Men det är inga siffror som skapar en oro hos smittskydd.

– Det är inget som sticker ut. En viss variation i antal fall från år till år förekommer så inget vi tycker är anmärkningsvärt, säger Elisabeth Skalare Levein, smittskyddssjuksköterska.

Kondom är det bästa skyddet

När det kommer till syfilisfallen uppger samtliga att det är utlandssmitta och 12 av de 17 gonorréfallen uppger i sin tur utlandssmitta.

– När det gäller klamydia så hade pandemin en förvånansvärt liten effekt på antal fall med tanke på de restriktioner som rådde.

STI-fall
1/1 - 17/10 20211/1 - 17/10 2022
Gonorré1517
Syfilis24
Klamydia562585

Enligt vårdguiden 1177 är kondom det bästa skyddet mot gonorré, syfilis eller klamydia. Även en så kallad femidom eller slicklapp är bra skydd.

Artikeltaggar

KlamydiaSmittskydd VärmlandVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.