DEBATT: ”Finns det illvilja från NWT:s sida gentemot Karlstads universitet?”

Insändare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
”Vi är verkligen vana att bli granskade, rankade, mätta i olika kategorier, men det är svårt att förstå den här typen av smutskastning”, skriver insändarskribenten Andreas Öjehag, statsvetare vid Karlstads universitet, efter en artikel i NWT. Kasper Norling, NWT:s redaktionschef, ger ett svar direkt.
Foto: Helena Karlsson
Jag förstår såklart om följande insändare är svår att ta på allvar med tanke på att den är skriven av någon vid Sveriges sämsta universitet, men jag gör ett försök i alla fall. Det var tidigt på morgonen och jag hade sovit ganska dåligt när jag läste rubriken "KAU - sämst i Sverige?" på förstasidan av NWT tisdagen 18/10.

Jag var därför inte helt säker på om jag läst rätt medan jag bläddrade fram artikeln i tidningen. Det visade sig att det hade jag. Inte för att jag är sen med självkritik eller ovan att irritera mig över aspekter hos min arbetsgivare, men den artikel jag läste var allt igenom märklig. Jag har fortfarande svårt att veta om det är ren okunskap som ligger till grund, eller om det finns någon sorts illvilja från NWT:s sida gentemot Karlstads universitet. Där konstateras att KAU hamnar sämst av de svenska lärosäten som finns med i 2023 års World university rankings. Artikeln riktar in sig på hur Karlstad är just "sämst i Sverige" och verkar vilja ställa oss till svars för det. Tre korta poänger är värda att göra angående det här.

1) Det finns enligt de senaste uppgifterna cirka 25 000 universitet i världen. World university rankings listar bara lärosäten som når upp till en viss nivå och i den aktuella rankingen för 2023 var det 1 799 stycken. Karlstad hamnar ungefär i mitten av dessa, vilket skulle kunna uttryckas som att Karlstads universitet är bättre än 96 procent av alla världens universitet.

2) I Sverige finns enligt universitetskanslerämbetet 50 lärosäten (universitet och högskolor) för högre utbildning. 13 av dessa når alltså upp till standarden som behövs för att listas i World university rankings. Karlstad är på plats tretton, strax bakom bland annat Umeå universitet. Eftersom NWT kanske är mer vana att rapportera om sport undrar jag ifall de på sportredaktionen skulle hålla med om rubriken "Degerfors IF är Sveriges tredje sämsta fotbollslag" med grund i att de just nu kämpar för överlevnad i allsvenskan?

3) I den mån man lägger vikt vid sådana här rankingar (och det tycker jag egentligen inte man ska, men givet tidsandan är de svåra att avfärda) så bör det ju verkligen hållas i minnet att Karlstad är ett ungt universitet. Det skulle verkligen inte vara något konstigt om hela artikeln hade ett helt omvänt budskap som faktiskt understryker KAU:s imponerande utveckling från regional högskola till att vara ett universitet rankat på världens mest prestigefyllda ranking, i paritet med flera etablerade svenska lärosäten och före exempelvis försvarshögskolan vars forskare för tillfället dominerar medias nyhetssändningar.

Slutligen. I min forskning om rankingar och index i moderna samhällen har jag kunnat konstatera att det finns många goda anledningar att ställa sig frågande till alla mätningar som sköljer över oss. Inte minst i universitetsvärlden tenderar de att slå fast redan etablerade maktordningar på relativt lösa grunder. Det finns mycket att säga om det, men i det här fallet är jag mest undrande. Vad är syftet med NWT:s uppenbara vinkling? Vi är verkligen vana att bli granskade, rankade, mätta i olika kategorier, men det är svårt att förstå den här typen av smutskastning. Sådana här index bygger i och för sig på en ganska stor andel "reputation" i sin uträkning av poäng. De frågar helt enkelt folk vad de anser om olika lärosäten. Det vanliga är då att de svarande förhåller sig till mediarapportering och tidigare rankingar i sina bedömningar. Om det är NWT:s syfte kanske de lyckas trycka ned oss ytterligare någon placering till nästa år.

Andreas Öjehag

statsvetare Karlstads universitet

***

SVAR DIREKT: Vi förhåller oss neutrala i vår kontinuerliga rapportering

Det finns absolut ingen illvilja från NWT och NWT Media gentemot Karlstads universitet, tvärtom. Men i vår kontinuerliga rapportering om universitetet förhåller vi oss neutrala och berättar om såväl nya viktiga forskningsresultat, nya studenters förväntningar på sina studier till rapporter om universitetets kvalité. I den aktuella artikeln redovisade vi kort om resultatet i den internationella jämförelsen och en företrädare för universitetet fick kommentera den. Insändarskribenten har synpunkter på bland annat rubriksättning och vinkel. På förstasidan i print innehåller rubriken ett frågetecken, är Karlstads universitet sämst? Av de undersökta svenska universiteten är svaret ja, och det är det vi berättar om. Vi redogör också tydligt för att alla universitet och högskolor i Sverige inte är med i undersökningen och förutsätter att läsarna tar del av det.

Kasper Norling

redaktionschef och st f ansvarig utgivare NWT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.