Hoppa till huvudinnehållet

Biskopen leder klassiskt tv-program från Mårbacka – två gånger om

Publicerad:
Sören Dalevi utgår i sin reflektion i Helgmålsringning från Selma Lagerlöfs roman om den försupne prästen Gösta Berling.
Sören Dalevi utgår i sin reflektion i Helgmålsringning från Selma Lagerlöfs roman om den försupne prästen Gösta Berling. Foto: Johannes Söderberg/SVT

Mårbacka är platsen för nästa avsnitt av tv-programmet Helgmålsringning, som sänds på lördag kväll, den 22 oktober.

– Helgmålsringning är en verklig tv-klassiker, säger biskop Sören Dalevi som leder programmet.

Programmet är inspelat på Selma Lagerlöfs minnesgård Mårbacka i Sunne. Biskopen utgår i sin reflektion från hennes stora roman Gösta Berlings saga.

– Gösta Berling hade inte mycket till trons kraft, så präst han var. Gösta Berling får sin andra chans först när han inser och erkänner sin uselhet, insett att han är ”en skam för jorden”, som han säger om sig själv i romanen. Han försöker inte skylla ifrån sig. Och trons kraft visar sig för Gösta först när han vågar säga sanningen om sig själv och erkänna sina synder inför både sig själv och inför Gud. Då, och först då, räddas han tillbaka till livet. Det kan även vi ta till oss inför den här helgen, säger Sören Dalevi i programmet.

Mårbacka minnesgård var Selma Lagerlöfs hem.
Mårbacka minnesgård var Selma Lagerlöfs hem. Foto: Lena Richardson

Helgmålsringning sänds i SVT varje lördag klockan 17.50. De går också att se på SVT play i efterhand.

Mer Mårbacka i november

– Helgmålsringning är en verklig tv-klassiker, och det är roligt och ärofyllt att få chansen att bidra med mina reflektioner. Extra roligt är det när vi fick möjlighet att spela in programmet på Mårbacka, en fantastisk miljö där man verkligen kan känna historiens och kulturens vingslag, säger Sören Dalevi i ett pressmeddelande från Svenska kyrkan.

Senare i höst, den 12 november, sänds ytterligare en helgmålsringning med Sören Dalevi. Även den är inspelad på Mårbacka och då utgår han från en annan av Selma Lagerlöfs romaner: Körkarlen.

Artikeltaggar

Etik och religionGudHistoriaKulturLitteraturNöje/KulturSelma LagerlöfSören DaleviSunneSVTTeknik och vetenskapVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.