Hoppa till huvudinnehållet

Vänd inte kurderna ryggen

Publicerad:
Demonstration för ett fritt Kurdistan och Iran i Stockholm i lördags.
Demonstration för ett fritt Kurdistan och Iran i Stockholm i lördags. Foto: Pontus Lundahl / TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Mitt älskade Kurdistan blöder. Mitt folk lider. Jag tänker inte sitta tyst medan min befolkning utsätts för förtryck, våld och övergrepp, skriver Shamm Shamayi Salih.

De som igår hyllade kurderna för deras mod i kampen mot terroristorganisationen IS (Daesh) verkar i dag inte vilja se det allvarliga hot som samma folk ställs mot.

Trots att kriget mot den Islamiska Staten (IS) efter flera år gått mot sitt slut är vi kurder återigen tvungna att försvara våra gränser mot krafter som inte vill se oss ha ett självständigt och fritt Kurdistan.

Nyligen attackerade terroristorganisationen IRGC kurdiska civila människor i östra Kurdistan och regionen Kurdistan med explosiva drönare och missiler. Vi har alla fått dela bilder av gråtande barn och döda kroppar i ett lönlöst försök att få omvärlden att omedelbart agera på sociala plattformar som Tik Tok, Facebook och Instagram.

Så skriver du en debattartikel

Det handlar om civila kurdiska människor som inte har några rättigheter att leva ett normalt liv, att utöva sin kultur eller sitt språk för att de just är kurder. Mitt älskade Kurdistan blöder. Mitt folk lider. Jag tänker inte sitta tyst medan min befolkning utsätts för förtryck, våld och övergrepp av andra etniska grupper. Jag ska inte behöva nämna att vi överlevt hundra år av krigföring, etnisk rensning och förbud av vårt språk, vår identitet och vår kultur.

Den iranska regimen har dödat många civila, där majoriteten är kurdiska barn och kvinnor. Hundratusentals familjer har sett sina egna barn avrättas, medan en hel omvärld blundar.

Det är nu som kurderna mest behöver stöd och det är just nu omvärldens plikt att reagera innan det pågår ännu ett folkmord. Ska omvärlden verkligen tolerera det? Den iranska regimen måste omedelbart ställas inför rätta för brott mot våra mänskliga rättigheter. Hur kan världen stå och titta på när en folkgrupp upprepade gånger förtrycks, förnekas och förvisas från sina egna områden?

Det räcker nu! Min älskade Kurdistan blöder. Det räcker med att stoppa ned huvudet i sandlådan. Vi måste börja ta ansvar och aktivt agera kraftfullt för en bättre och jämlik värld för alla människor i världen också gäller för kurderna. Så jag uppmanar Sveriges utrikesminister, EU och hela det internationella samfundet att börja ta sitt ansvar och kraftfullt fördöma Irans regims agerande mot kurderna.

Tillsammans måste vi stå upp för kurdernas mänskliga rättigheter och kurdernas rätt till fred och frihet. Jag uppmanar även det internationella samfundet att tala om denna humanitära katastrof.

Shamm Shamayi Salih

Svensk-kurdisk journalist

Artikeltaggar

BarnDebattEUFacebookInstagramIranISKurdistanMänskliga rättigheterPolitikRegimerStockholmSverigeTikTokVåld mot kvinnor