Hoppa till huvudinnehållet

Hebbe Sisters sjunger Sven-Ingvars och Monica Z: ”Sånger vi verkligen älskar”

Publicerad:
The Hebbe Sisters är aktuella med ett nytt album.
The Hebbe Sisters är aktuella med ett nytt album. Foto: Øyvind Lund

De tre trallande jäntorna i The Hebbe sisters släpper nytt album. Bland låtarna finns versioner av gamla seglivade schlagers och swingklassiker. Från Sven-Ingvars och Monica Z, till Edvard Persson och Alice Babs.

– Det är sånger som vi verkligen älskar, säger Maria Hebbe.

Albumet "Tre trallande jäntor" släpptes fysiskt redan för en månad sedan, men det är först nu på fredag det blir tillgängligt på de digitala plattformarna. För de tre systrarna Emelie, Maria och Josefine Hebbe är varje låt en kärleksförklaring till musiken de älskar.

– Med den här skivan vill vi lyfta fram den svenska swingmusiken, berättar Josefine Hebbe.

Hon befinner sig i Finland när NWT når henne, hon gör en roll i uppsättningen av musikalen "Mary Poppins" på Svenska Teatern i Helsingfors.

– Skivan består av sånger som vi har hört när vi växte upp, sånger som mormor spelade för oss. Det är sånger som vi verkligen älskar, säger Maria Hebbe som tillsammans med Emelie är hemma i Värmland.

Titelspåret är en tolkning av Sven-Ingvars tonsättning av Gustaf Fröding som finns med på deras album "I Frödingland" från 1971.

– Vi ville gärna ha med låten på den här skivan, titeln passar oss så bra. Vi har ofta fått höra att vi är just tre trallande jäntor. Från Värmland, menar Emelie Hebbe.

Tre trallande jäntor från Värmland. The Hebbe Sisters gör sina versioner av välkända låtar från olika tidsepoker.
Tre trallande jäntor från Värmland. The Hebbe Sisters gör sina versioner av välkända låtar från olika tidsepoker. Foto: Øyvind Lund

En äkthet i musiken

De flesta låtarna dateras långt tidigare än 70-tal. "Flickorna i Småland" skrevs för över 100 år sedan och "Jag har bott vid en landsväg" – som hämtades från filmen "Kalle på Spången" – var en hit för Edvard Persson redan 1939.

– Vi fastnade framförallt för energin och glädjen som finns i de här låtarna. När vi som små lyssnade så kände vi en äkthet i musikaliteten, det är musiker som spelar live, ofta är det bara en eller två tagningar i studion. Det finns ett nära samspel, säger Emelie.

Josefine Hebbe berättar hur hon och systrarna vill se till att musiken de älskar får leva vidare.

– Samtidigt som vi vill att låtarna ska få leva vidare i nya generationer, brinner vi för den äldre generationen som tycker om den här typen av musik. Vi spelade nyligen på en jazzklubb med flera ungdomar i publiken och vi märkte att de blev upplyfta av hur vi gjorde den "gamla" musiken härlig och showig, fortsätter Josefine.

– Vi gav den liv. Och vi känner ett ansvar för att den inte ska dö ut. Den är ju så härlig!

Två av spåren är låtar de flesta förknippar med Monica Zetterlund – "Underbart är kort" och "Sakta vi går genom stan".

– Vi har lyssnat mycket på hennes skivor. "Underbart är kort" har något både vemodigt och fint i sig, ingenting varar för evigt.

De har ett nästan telepatisk sätt att kommunicera.
De har ett nästan telepatisk sätt att kommunicera. Foto: Øyvind Lund

"Tjafsar och är oense”

Arrangemanget till "Tre trallande jäntor" har skrivits av Leif Nahnfeldt i samband med Gustaf Frödings 150-årsjubileum som firades på Sandgrundsudden i Karlstad. Lejonparten av trions vokala arrangemang skrivs av storasyster Emelie Hebbe.

– Emelies arrangemang ger oss en personlig touch, det blir något speciellt med trestämmig sång av tre systrar, det är unikt.

Musikerna på albumet ”Tre trallande jäntor”

Jan Adefelt Swingtime Trio: Jan Adefelt (kontrabas), Bengt Stark (trummor) och Stefan Gustafson (piano).

I slutet av november väntar en julturné för The Hebbe Sisters tillsammans med deras föräldrar i Duo Sentire och dessförinnan några konserter i Stockholm. Josefine varvar ensemblerollen i "Mary Poppins", som går till och med nyårsafton, med syskonjobb.

– För mig var det lite speciellt att sätta mig själv på flyget till Finland, jag är ju så van sällskapet av mina systrar! Visst, vi tjafsar och är oense ibland, men i slutändan kommer vi väldigt bra överens. Vi tycker väldigt lika och har samma driv.

"Tre starka kvinnor”

I arbetet som frilansande artister har de ett bra stöd av varandra, både när det kommer till vardagens sysslor och arbetet på scenen.

– Vi jobbar självständigt, utan något stort bolag i ryggen. Vi är tre starka kvinnor och det är fint att få uppleva resor och uppträdanden tillsammans, säger Maria.

De tre kompletterar varandra även i musikens detaljer, Josefine ger ett exempel:

– Ibland börjar jag med att sjunga melodin och de andra stämmor, men sedan kan vi bytas av under en och samma låt eftersom vi vill lyfta fram olika klanger. Men ofta har jag den lägsta stämman, lillasyster Maria tar topp och Emelie mellan. Men det byts hejvilt.

Även om de framför låtarna utifrån ett bestämt arrangemang, händer det att de i stunden byter uppgift.

– Vi läser varandra väldigt bra – om någon syster känner sig trött i rösten räcker det med en blick för att någon annan av oss ska ta över ett speciellt parti i en låt till exempel. Det är underbart att ha den nästan telepatiska kommunikationen, det går nog bara när man är systrar, säger Emelie.

The Hebbe Sisters "Tre trallande jäntor" släpps på digitala plattformar den 21 oktober.

Artikeltaggar

Alice BabsArtisterEdvard PerssonEmelie HebbeFinlandGustaf FrödingHelsingforsJosefine HebbeKändisarKarlstadLeif NahnfeldtMaria HebbeMonica ZetterlundMusikNöje/KulturSandgrundsuddenSångSchlagerSisterStockholmSven-IngvarsSvenska TeaternSystrarThe Hebbe SistersVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.